Tendința e cu adevărat alarmantă. O nouă maladie face ravagii în rândul tinerilor adulți (persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani), și anume atacurile de cord. Incidența este în creștere în întreaga lume – ceea ce mulți medici care au vorbit cu National Geographic consideră o urgență de sănătate publică care impune măsuri globale.
„Ceea ce este cu adevărat important pentru persoanele tinere este să știe este că bolile cardiovasculare, în cea mai mare parte, pot fi prevenite dacă se iau măsurile potrivite!”, spune Ron Blankstein, cardiolog preventiv senior la Brigham and Women’s Hospital și profesor de medicină la Harvard Medical School din Boston, citat de National Geographic.
Atacul de cord, noua boală care face ravagii în rândul tinerilor adulți
Cercetările arată că atacurile de cord sunt din ce în ce mai frecvente în rândul adulților mai tineri de 50 de ani – iar rezultatele sunt mai proaste în cazul femeilor. Aceasta este vestea proastă. Vestea bună este că știm cum să le prevenim.
Cercetările arată că atacurile de cord, numite și infarcte miocardice, sunt în creștere la persoanele tinere. Simptomele comune includ dureri sau disconfort în piept; durere care radiază în maxilar, gât, spate sau brațe; dificultăți de respirație; senzația de slăbiciune sau de leșin.
Un studiu efectuat pe un grup de peste 2.000 de adulți tineri internați pentru atac de cord între 2000 și 2016 în două spitale din SUA a constatat că 1 din 5 aveau 40 de ani sau mai puțin – și că proporția acestui grup a crescut cu 2% în fiecare an în ultimul deceniu.
Studiul, publicat în 2019 în American Journal of Medicine, a constatat, de asemenea, că persoanele cu vârsta de 40 de ani sau mai tinere care au suferit un atac de cord sunt la fel de susceptibile ca și adulții mai în vârstă să moară din cauza unui alt atac de cord, a unui accident vascular cerebral sau din alte motive. De fapt, creșterile bolilor de inimă în rândul adulților mai tineri în 2020 și 2021 sunt responsabile pentru mai mult de 4% din cele mai recente scăderi ale speranței de viață în SUA, potrivit unui editorial publicat în martie în JAMA Network.
Rocadă: femeile, mai afectate decât bărbații
Deși până acum știam că atacurile de cord afectau mai des bărbații decât femeile, studii recente au sugerat că proporția s-a inversat, iar numărul femeilor tinere care suferă de această boală a depășit numărul bărbaților.
În timp ce unele dintre aceste afecțiuni pot fi genetice, cel mai adesea ele sunt cauzate de ani de zile de obiceiuri nesănătoase, cum ar fi o dietă proastă (n.r. – plină de grăsimi, zahăr, alimente din surse modificate genetic sau tratate cu pesticide și chimicale – E-uri) și un stil de viață sedentar, care încep de obicei devreme în copilărie, spune Eugene Yang, cardiolog preventiv și președinte al Consiliului pentru prevenirea bolilor cardiovasculare al Colegiului American de Cardiologie (American College of Cardiology Prevention of Cardiovascular Diseases Council).
COVID, pe de altă parte, pare să aibă un impact puternic asupra sănătății cardiovasculare. Un studiu din 2022 publicat în Journal of Medical Virology a constatat că decesele cauzate de atacuri de cord au crescut cu 14 procente în primul an de la pandemie. Cea mai mare creștere a fost constatată în rândul adulților cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani. Momentan nu este clar de ce adulții mai tineri par a fi mai vulnerabili la complicațiile cardiovasculare ale COVID, dar problema este studiată.
Totodată, alți factori precum consumul de tutun, cocaină, marijuana și alcool au fost asociați cu riscuri crescute de atac de cord și la adulții mai tineri.
Adulții tineri ignoră riscurile
Cu toate acestea, tinerii adulți nu sunt îngrijorați. Un sondaj realizat în ianuarie de către Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio a constatat că 47% dintre persoanele sub 45 de ani nu cred că ar putea fi expuse riscului de boli de inimă; o treime dintre toți adulții chestionați au declarat că nu ar ști cu siguranță dacă au suferit un atac de cord.
Puteți să reduceți riscurile de atac de cord. Ce aveți de făcut
Ideea e simplă: cu cât trăiți mai mult timp cu factori de risc, cu atât mai mari sunt șansele de a dezvolta boli de inimă. De aceea, prevenirea timpurie este esențială. AHA ( American Heart Asssociation) recomandă o listă de 8 măsuri esențiale pentru viață, măsuri cheie care, dacă sunt practicate, pot îmbunătăți și menține sănătatea cardiovasculară și pot preveni apariția atacurilor de cord:
Faceți sport în mod regulat
– Renunțați la fumat
– Dormiți suficient
– Mențineți o greutate corporală normală
– Mențineți colesterolul în limite normale
– Mențineți glicemia în limite normale
– Mențineți tensiunea arterială în valori normale.
Sursa foto: Dreamstime, Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook