E vorba de o nouă linie de finanțare, în cadrul Programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027, susținut din fonduri europene.
Banii nu pot fi obținuți însă foarte ușor și nu vor intra în buzunarul viitorilor antreprenori. Pentru început, fondurile europene vor fi accesate de organizații și instituții, care vor derula proiecte și vor selecta antreprenori care doresc să participe la aceste proiecte.
Tinerii vor face cursuri de antreprenoriat timp de un an
O perioadă de un an, tinerii vor face cursuri de antreprenoriat, unde vor învăța și cum să facă planuri de afaceri. Ulterior, cei mai buni vor fi selectați și vor primi granturile de maxim 100.000 de euro. Dar vor trebui să aibă minim 10% cofinanțare și să angajeze cel puțin patru persoane în întreprinderile sociale.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene speră că vor fi primi sprijin nu mai puțin de 720 de întreprinderi sociale și vor fi create 3064 de locuri de muncă.
Proiecte de maxim trei milioane de euro
Până pe data de 25 mai 2023 se pot face propuneri pentru definitivarea ghidului, la adresa consultare.peo@mfe.gov.ro. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va face apoi ghidul final și va fi deschis apelul de proiecte pentru organizațiile ce vor derula cele mai mari proiecte.
Se estimează că în perioada 10.06.2023, ora 16.00 – 10.08.2023, ora 16.00, organizațiile și instituțiile interesate vor putea depune proiectele mari în sistemul electronic MySMIS 2021. Bugetul pentru toate proiectele se ridică la suma de aproape 105 milioane de euro în toată țara.
Sunt excluse de la finanțare firmele din București și județul Ilfov. Din acești bani vor fi alese proiecte în valoare de 201.000- 3 milioane de euro fiecare. Excepție face domeniul IT, unde valoare maximă a proiectelor va fi de 1.428.580 euro.
Cine va putea depune proiecte
Vor putea depune proiecte ca solicitanți eligibili rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale. Dar și furnizori de formare profesională autorizați publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizații sindicale şi organizații patronale, asociații profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri. Precum și autorități publice centrale sau locale, exclusiv în calitate de parteneri.
Antreprenori posibili sau potențiali angajați în viitoarele întreprinderi sociale vor putea fi persoane care vor fi tineri de peste 30 de ani care vor să înființeze întreprinderi sociale în mediul urban, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, persoane inactive).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook