Simona Ionescu / Redactor Șef

Pericol în bucătărie. Ce sunt alimentele ultraprocesate și cum te îmbolnăvesc

Pericol în bucătărie. Ce sunt alimentele ultraprocesate și cum te îmbolnăvesc
De la mâncăruri gata preparate și pizza, la iaurturi aromate și cereale - majoritatea bucătăriilor sunt pline de alimente ultraprocesate. 

Deși la prima vedere sunt de mare ajutor având în vedere viața agitată pe care o ducem, și faptul că nu mai trebuie să petrecem așa mult timp preparând hrana, alimentele ultraprocesate nu ne hrănesc, ci ne îmbolnăvesc, ele reprezentând un real pericol în bucătărie. Consumul prea multor astfel de alimente poate fi dăunător pentru sănătate. Alimentele ultraprocesate sunt toate acele alimente care includ conservanți, îndulcitori și coloranți artificiali.

Săptămâna aceasta, experții au avertizat că Marea Britanie se confruntă cu un „val de daune” din cauza consumului excesiv de alimente ultraprocesate, după ce două studii au sugerat că acestea cresc riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale, arată Daily Mail. Dieteticienii oferă însă sugestii sănătoase pentru a înlocui alimentele ultraprocesate.

Produsele lactate

Laptele și produsele lactate, cum ar fi brânza și iaurtul, sunt surse bune de proteine și calciu, care este vital pentru rezistența oaselor și a mușchilor. Există dovezi că alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, pot reduce riscul de a dezvolta boli de inimă sau diabet de tip 2, spune dieteticianul înregistrat Dr. Duane Mellor. Deoarece iaurtul este fermentat, acesta conține „bacterii bune” care s-au dovedit a reduce riscul de îmbolnăvire, potrivit profesorului Gunter Kuhnle, cercetător în domeniul alimentar.

Lactatele „îmbogățite” cu conservanți, coloranți și zahăr sunt deosebit de periculoase

Însă iaurturile aromatizate, fără zahăr și cu conținut scăzut de grăsimi sunt ultra-procesate, deoarece conțin substanțe artificiale pentru a spori gustul, culoarea și atractivitatea generală. Unele conțin, de asemenea, stabilizatori și conservanți, care sunt concepuți pentru a le menține mai proaspete pentru mai mult timp pe rafturile supermarketurilor.

Dar cei care caută o opțiune mai sănătoasă pot trece la iaurtul simplu, care este clasificat ca fiind minim procesat, spune profesorul Kuhnle. Acesta poate fi servit cu fructe proaspete sau congelate pentru a spori gustul, spune profesorul Kuhnle.

Cerealele

Cerealele reprezintă un grup alimentar imens; cuprinde totul, de la opțiunile încărcate cu zahăr, viu colorate, până la ovăzul de bază. Nu este surprinzător faptul că cerealele zaharoase nu sunt bune pentru organism. Dr. Mellor a declarat: „Dacă doriți să schimbați lucrurile, ați putea folosi ovăzul pentru a face fie terci de ovăz, fie bircher muesli, însă este puțin probabil ca acesta să conțină nutrienții adăugați adesea la alte cereale”.

Cerealele pentru micul dejun trebuie să fie neprocesate, naturale

Dar cei care doresc să se îndepărteze de cereale pot amesteca ovăzul simplu cu fructe, nuci și miere sau pudră de cacao, spune profesorul Kuhnle.

Batoanele cu fructe și proteine

Batoanele proteice sunt o gustare convenabilă atunci când sunteți în mișcare și pot conține la fel de mult macronutrient ca o jumătate de piept de pui. Dar pentru că sunt făcute sunt pline de aditivi, ele sunt clasificate ca fiind ultraprocesate. În schimb, experții recomandă consumul de forme naturale de proteine – care sunt esențiale pentru creșterea și repararea organismului – cum ar fi fasolea, nucile, legumele, peștele, carnea și laptele.

Dr. Mellor a declarat: „Probabil că este mai bine dacă puteți alege fructe proaspete (pentru a lua o gustare). Dacă simțiți nevoia să vă completați aportul de proteine, atunci o opțiune mai ieftină poate fi laptele”. Profesorul Kuhnle recomandă consumul de nuci ca înlocuitor al batoanelor prouetice. însă e vorba de nucile în varianta crudă, neprăjite și sărate sau îndulcite.

Sosurile pentru paste făinoase

Un borcan de sos pentru paste poate fi o cină rapidă și ușoară. Unele borcane sunt doar minim procesate, dar altele, care au un termen de valabilitate mai lung, sunt ultraprocesate, spun experții. Chiar dacă ingredientele principale, cum ar fi roșiile, sunt sănătoase, uneori aceste sosuri sunt pline de sare și zahăr suplimentar. „Din punct de vedere nutrițional, nu este nimic în neregulă cu ele, în afară poate de cantitățile mari de sare și zahăr, spune profesorul Kuhnle. Dar dacă se urmează ideea alimentelor ultraprocesate, ele sunt procesate și uneori conțin aditivi”.

Sosurile de paste din comerț sunt pline de otrăvuri pentru organism

O alternativă este să vă faceți propriul sos pentru paste, care poate fi chiar mai ieftin. Dr. Mellor a declarat: „Ați putea economisi bani făcând un sos rapid pentru paste din conserve de roșii sau passata, care, atunci când sunt combinate cu ierburi italiene uscate, ceapă tocată și usturoi prăjit în puțin ulei, vor constitui un înlocuitor mai eficient din punct de vedere al costurilor”. El adaugă că puteți, de asemenea, să faceți sosurile pentru paste gata preparate mai sănătoase adăugând mai multe legume, fasole sau linte.

Laptele vegetal

Laptele pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, de soia și de ovăz, este de obicei foarte procesat. Unele tipuri de lapte sunt îmbogățite cu calciu și vitamina D, care ajută la menținerea sănătății oaselor și a dinților. Dar majoritatea au adaos de zahăr, ceea ce le face nesănătoase, mai arată sursa citată. Profesorul Kuhnle admite că, deși laptele de vacă este o alternativă, deoarece este mai puțin procesat, nu este o opțiune pentru persoanele cu alergii.

Dr. Mellor a declarat: „Nu avem dovezi dacă lactatele pe bază de plante sunt mai puțin sănătoase pentru noi, chiar dacă sunt ultraprocesate. Le pot lipsi unele substanțe nutritive esențiale dacă nu sunt îmbogățite, cele mai importante fiind iodul, calciul și vitamina D. Așadar, dacă nu puteți folosi laptele obișnuit, căutați o versiune fortificată a unei alternative vegetale la lapte”.

Fasolea din conserve

Din păcate, fasolea la borcan sau conservă, în ciuda faptului că este plină de fibre, este ultraprocesată, deoarece conține mult zahăr și arome suplimentare. Cercetările sugerează că fasolea gătită plină de fibre și proteine este asociată cu o mai bună sănătate intestinală, precum și cu un risc redus de boli cronice, potrivit Dr. Mellor. Consumul unei cantități mari de fibre vă poate ajuta să vă simțiți sătul pentru mai mult timp, să ajutați digestia și să reduceți riscul de cancer intestinal și diabet, spune NHS.

Încercați să evitați fasolea din conserve și să vă preparați singuri

Dacă doriți să faceți o versiune mai sănătoasă care să nu fie ultra-procesată, Dr. Mellor sugerează să folosiți fasole cannelloni, roșii și condimente, și să gătiți singuri, acasă. El a spus: „Puteți face o versiune și mai sănătoasă într-o mașină de gătit cu foc lent, folosind fasole cannelloni sau o fasole similară, cu ceapă, morcovi, țelină și usturoi tocate împreună cu puțină paprika pentru a face propria versiune și apoi adăugați roșii tocate”.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre