Simona Ionescu / Redactor Șef

Pericolul ascuns în cosmeticele pentru ochi. Iată cum SĂ NU folosiți niciodată dermatograful

Pericolul ascuns în cosmeticele pentru ochi. Iată cum SĂ NU folosiți niciodată dermatograful
Pe cât sunt de utile, pe atât sunt de periculoase. Utilizarea incorectă a produselor cosmetice te poate trimite direct la doctor. Banalul creion dermatograf poate crea probleme mai mari decât îți poți închipui.

Preferate de doamne și domnișoare, nelipsit din ritualul zilnic de înfrumusețare, dermatograful ascunde numeroase pericole. Și asta pentru că, utilizate incorect, produsele cosmetice pot distruge sănătatea oculară.

Pericolul ascuns în cosmeticele pentru ochi. Iată cum SĂ NU folosiți niciodată dermatograful

Uzat în exces și-n mod greșit, creionul dermatograf poate provoca probleme la nivelul peliculei lacrimale și chiar a ochiului în sine, avertizează medicii oftalmologi.

Conjunctivita, abraziunea oculară, reacțiile alergice sunt doar câteva dintre afecțiunile care pot apărea.
Conjunctivita sau așa numita boală a ochilor roșii apare, în speță, din cauza produselor cosmetice expirate. Dar, mai poate surveni și din pricina folosirii în exces a creionului dermatograf pe linia inferioară a ochilor. Răspunsul imun al organismului poate genera simptome precum: congestie a conjunctivei (ochi umflatț), lacrimare, strănut, prurit etc., iar în cele mai grave cazuri chiar șoc anafilactic (anafilaxia).

Abraziunea corneană, cea mai frecventă leziune

Abraziunea corneană este una dintre cele mai fecvente leziuni apărute la nivelul zonei oculare. Mai mult, o astfel de reacție apare frecvent în momentul în care doamnele folosesc în exces mascara sau creionul dermatograf.

O altă afecțiuni frecvent întâlnită este reacția alergică. Atunci când aplici abuziv creion dermatograf pe linia lacrimală a ochilor apar iritațiile. Iar ele pot fi dintre cele mai supărătoare, încât majoritatea produselor cosmetice conțin numeroase chimicale.
Specialiștii avertizează că folosirea în exces a creionului dermatograf afectează ochii. Astfel, ar trebui să îl ții cât mai departe. Și să-l aplici mai rar sau doar atunci când ai un eveniment important. Pentru a preveni apariția problemelor oculare, cel puțin pe linia lacrimala a genelor, evită să îl folosești!

Sfaturi pentru folosirea în siguranță a cosmeticelor pentru ochi:

1. Liniile cu creionul dermatograf se vor trasa în afara liniei genelor pentru a se evita contactul direct al cosmeticelor cu ochiul;
2. Creionul dermatograf va fi ascuțit și se va folosi cu atenție, pentru ca lemnul sau vârful acestuia să nu zgârie ochiul sau pleoapa;
3. Se vor înlocui cosmeticele la fiecare șase luni pentru a se evita contaminarea pielii cu bacterii;
4. Nu se va folosi niciodată un aplicator vechi într-un produs cosmetic nou;
5. Chiar dacă dischetele demachiante sunt proiectate pentru utilizarea în jurul ochiului, acestea îl pot irita. Se vor folosi cu atenție și se va evita introducerea acestora în ochi;
6. După orice infecție a ochiului, cum ar fi conjunctivita se vor cumpăra produse noi de machiaj;
7. Niciodată nu se vor aplica produse de machiaj pentru ochi într-un vehicul în mișcare, pentru evitarea accidentelor;
8. Nu se va folosi niciodată saliva pentru ștergerea sau subțierea produselor de machiaj. Saliva conține bacterii existente în cavitatea bucală;
9. Nu se vor folosi ace sau scobitori pentru a se separa genele lipite;
10. Dacă se va utiliza un ondulator de gene, acesta trebuie să fie din cauciuc moale, nu rigid. Se va folosi întotdeauna ondulatorul de gene după aplicarea rimelului. Persoanele alergice la nichel nu trebuie să folosească ondulatorul de gene, întrucât scheletul metalic conține nichel.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre