Simona Ionescu / Redactor Șef

Pierderea rapidă a greutății te face să arăți mai rău ca înainte de slăbire

Pierderea rapidă a greutății te face să arăți mai rău ca înainte de slăbire
Oricine a ținut o cură de slăbire a fost nerăbdător să vadă cât mai repede rezultate. Experții susțin însă că acest lucru nu e deloc sănătos, pentru că puteți avea mari probleme - atât de sănătate, cât și de ordin estetic.

Scăderea rapidă în greutate poate duce la o pierdere semnificativă a masei musculare, nu doar a grăsimii, iar despre acest aspect important se vorbește prea puțin, susțin medicii. 

De ce contează masa musculară

Musculatura este un factor important în determinarea ratei metabolice: câtă energie se arde în repaus. Aceasta este determinată de cantitatea de mușchi și de grăsime pe care o avem. Musculatura este mai activă metabolic decât grăsimea, ceea ce înseamnă că arde mai multe calorii.

Atunci când se ține o dietă pentru a slăbi, se creează un deficit caloric, prin care organismul nu obține suficientă energie din alimentele pe care le consumă. Și atunci organismul începe să descompună grăsimea și țesutul muscular pentru combustibil. O scădere a masei musculare care arde calorii încetinește metabolismul.

Cum să vă dați seama că pierdeți prea mulți mușchi

Cel mai precis instrument este o formă îmbunătățită de raze X numită absorptiometrie cu raze X dual-energy (DXA). Scanarea este utilizată în principal în medicină și cercetare pentru a capta date privind greutatea, grăsimea corporală, masa musculară și densitatea osoasă.

Există, de asemenea, multe cântare „inteligente” disponibile pentru utilizare la domiciliu care promit să ofere o citire exactă a procentului de masă musculară.

Pierdeți mult mai multă greutate decât vă așteptați în fiecare săptămână

Pierderea rapidă a unei cantități mari de greutate este unul dintre primele semne că dieta este prea extremă și că pierdeți prea mulți mușchi. Pierderea rapidă în greutate (de mai mult de 1 kilogram pe săptămână) duce la o pierdere mai mare a masei musculare, decât pierderea lentă în greutate.

Vă simțiți obosiți și lucrurile par mai dificile

Pierderea rapidă în greutate distruge masa musculară

Pare evident, dar să vă simțiți obosiți, leneși și să vă fie greu să finalizați activitățile de zi cu zi, este un alt semnal puternic că pierdeți mușchi. Cercetările arată că o scădere a masei musculare poate avea un impact negativ asupra performanței fizice a corpului. Schimbările de dispoziție și senzația de anxietate, stres sau depresie pot fi, de asemenea, semne că pierdeți masă musculară.

Trei lucruri importante vă ajută în cura de slăbire perfectă

Pentru a pierde în greutate așa cum trebuie, fără a avea probleme de sănătate, specialiștii recomandă să încorporați antrenamentul de forță în planul de exerciții fizice.

O analiză privind persoanele în vârstă cu obezitate a constatat că antrenamentul de rezistență a fost capabil să prevină aproape 100% din pierderea musculară în urma restricției calorice.
Consumați mai multe proteine

Cercetările arată că proteinele ajută la prevenirea pierderii musculare atunci când urmați o dietă cu restricție calorică. Dar acest lucru nu înseamnă doar consumul de alimente cu proteine. Mesele trebuie să fie echilibrate și să includă o sursă de proteine, carbohidrați din cereale integrale și grăsimi sănătoase.

Încetiniți planul de pierdere în greutate

Atunci când schimbați dieta pentru a pierde în greutate, corpul iese din zona lui de confort și se declanșează răspunsul de supraviețuire, mai spun oamenii de știință.

Acesta contracarează apoi pierderea în greutate, declanșând mai multe răspunsuri fiziologice pentru a vă apăra greutatea corporală și a „supraviețui” înfometării.

În cele din urmă, pierderea în greutate pe termen lung se reduce la modificări treptate ale stilului de viață pentru a vă asigura că vă formați obiceiuri care durează o viață întreagă. Un corp slab, dar netonifiat și cu pielea flască arată chiar mai rău decât cel cu forme, dar cu aspect ferm. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre