Simona Ionescu / Redactor Șef

Recomandarea nutriționiștilor: mâncați fructe, dar nu orice. Cele 10 fructe de mâncat iarna

Recomandarea nutriționiștilor: mâncați fructe, dar nu orice. Cele 10 fructe de mâncat iarna
O alimentație bogată în fructe și legume este necesară organismului. Cu atât mai mult iarna, când alimentația nu poate fi, în mod natural, așa de diversificată precum vara. Fructele și legumele sunt importante pentru că pot scădea tensiunea arterială și riscul de boli și evenimente cardiovasculare. De asemenea, ele  pot preveni anumite tipuri de cancer și pot reduce riscul de apariție a problemelor oculare și digestive.

Un număr de 10 dintre cele mai întâlnite fructe de pe piață, care sunt disponibile și iarna, sunt extrem de utile organismului. Atenție, medicii recomandă ca gustările dintre mese să fie formate dintr-un singur tip de fructe.

Fructele sunt cel mai bine digerate pe stomacul gol. Ele  oferă energia necesară dimineața pentru a-ți începe ziua. Dacă mănânci fructe la începutul zilei, vei fi mai activ și mai productiv. Pentru că pot crește nivelul zahărului din sânge, sunt de evitat a fi consumate înainte de a merge la culcare. Cantitatea de fructe recomandată pentru o zi este cam cât încape într-o cană.

Ananas

Și acest fruct este ideal în dietele de slăbire. Dar ananasul conține vitaminele A și C, are efect diuretic și e un bun antioxidant. Este un bun stimulent al digestiei. El se poate folosi și pentru combaterea balonării, prin conținutul de bromelaina. Conține și mangan, care e excelent pentru sănătatea oaselor.

Banane

Bogate în potasiu, substanță benefică bunei funcționări a inimii, bananele au și alte beneficii. Ele ajută și la absorbția calciului, precum și la creșterea nivelului de dopamină și serotonină, luptând astfel împotriva depresiei. În plus, cojile de banane din culturi eco pot fi consumate.

Portocale

Fructe cu multă vitamina C, portocalele luptă împotriva radicalilor liberi. Ele ajută sistemul imunitar să funcționeze la cote optime. În plus, coaja rasă de portocale, dacă provine de la un fruct dintr-o cultură ecologică, poate fi consumată. Ea conține hesperidină, care scade valoarea colesterolului. Se poate consuma pentru o aromă deosebită în diverse deserturi și chiar în cerealele de la micul dejun.

Mandarine

Citrice pline de vitamina C sunt și mandarinele. În plus, ele stimulează producerea colagenului și previn depunerile de colesterol. De asemenea, contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar. La fel ca lămâile, mandarinele ajută și la alcalinizarea organismului. Le poți consuma ca gustare între mese, în cursul dimineții, sau între masa de prânz și cină.

Pomelo

Pomelo face parte tot din familia citricelor. Evident, conține vitamina C, dar și proteine și fibre, pe lângă alte substanțe hrănitoare, ca potasiul și fierul. Pomelo are puține calorii. Este un fruct sățios. Ideal e să fie mâncat în prima parte a zilei.

Grapefruit

Grapefruit este un citric alcalinizant. Acesta există în variante roz, alb și roșu. Indiferent de culoare, acest fruct are foarte puține calorii și o mulțime de substanțe hrănitoare. Acestea  ajută la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv și la aspectul plăcut al tenului. De asemenea, cresc energia și ajută și în dietele de slăbire.

Lămâia

Lămâia este un excelent stimulent pentru ficat. E bogată în antoxidanți și vitamina C. Lămâile contribuie la purificarea organismului, ajută în curele de slăbire și la combaterea simtomelor de răceală. Un pahar cu apă caldă și suc de lămâie băut pe stomacul gol, dimineața, are o mulțime de beneficii asupra sănătății întregului organism. În plus, alcalinizează corpul.

Kiwi

Fructele de kiwi au și mai multă vitamina C decât portocalele. Suplimentar, asigură un aport mare de vitamina E. Dar și o serie de polifenoli, având astfel și un puternic rol antioxidant. Bogate în zinc și magneziu, potasiu și fibre, fructele de kiwi mai ajută și la sănătatea și aspectul frumos al părului, pielii și unghiilor.

Rodii

Acestea sunt alte fructe bogate în vitamina C sunt. Ele conțin și mult potasiu. Gustul lor le face ideale pentru a fi incluse în băuturi și în mâncăruri sănătoase sau deserturi. Nutriționiștii arată că o singură ceașcă de sâmburi de rodie conține cantitatea necesară de vitamina C pentru întreaga zi. În plus, polifenolii pe care acest fruct îi conține contribuie și la reducerea riscului de cancer.

Mere

Merele sunt o sursă de fibre solubile. Acestea contribuie la vitaminizare, dar și la detoxifiere. Pectina din mere le face ideale în curele de slăbire și, în plus, ajută și la reducerea colesterolului. Antoxidanții din mere contribuie la prevenirea bolilor respiratorii și a inflamațiilor. În plus aceste fructe sunt bogate în vitamine și minerale, conțin și ele vitamina C, vitamina A, potasiu, fosfor, calciu și fier.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre