Simona Ionescu / Redactor Șef

Respectați aceste reguli înainte de a face analizele de sânge. Ce trebuie să faceți după recoltare

Respectați aceste reguli înainte de a face analizele de sânge. Ce trebuie să faceți după recoltare
Specialiștii spun că cel puțin odată pe an, românii trebuie să-și facă analizele de sânge. Dar sunt puțini cei care știu că unele gesturi banale pot influența negativ rezultatele obținute în laborator. Iată ce reguli trebuie respectate pentru a primi un diagnostic corect.

Pentru ca rezultatele analizelor de sânge să fie cele dorite, e bine să țineți cont de anumite reguli. Nu mâncați și nu beți apă înainte de a merge la recoltare.

Potrivit specialiștilor, analizele de sânge sunt programate întotdeauna dimineața, de aceea se recomandă să aveți o pauză alimentară de cel puțin opt ore. Dar medicul vă va spune cu exactitate cât timp nu aveți voie să mâncați și să beți apă, în funcție de analizele pe care urmează să le faceți. Există și teste, cum ar fi, de exemplu, nivelul de hormoni, care nu sunt influențate de alimentele consumate, spune Serviciul Național de Sănătate britanic.

Consumul de mâncare și băuturi poate duce la rezultatele incorecte ale analizelor

De ce nu aveți voie să mâncați înainte de a face analizele de sânge? Pentru că alimentele și băuturile conțin nutrienți și substanțele care pot conduce la rezultatele incorecte ale acestora, pentru că modifică temporar parametri ai sângelui. Analizele pe care trebuie să le faceți fără să mâncați sunt glicemia, pentru a depista diabetul sau prediabetul, profilul lipidic, pentru a verifica cât aveți colesterolul, și trigliceridele.

De asemenea, nu se recomandă să mâncați când faceți hemograma, când vreți să aflați dacă aveți sau nu probleme cu fierul, dar și când faceți analizele pentru evaluarea funcției renale, respectiv creatinina, eGFR și ureea serică. Aceeași regulă se respectă pentru analizele care arată dacă aveți carențe de B12, D, A și E, dar și pentru Gama glutamil transferaza (GGT), o enzimă a cărei evaluare poate indica o boală hepatică sau afecțiuni ale vezicii biliare.

Reguli ce trebuie respectate înainte de a face analizele de sânge

Hidratarea este recomandată înainte de analize

Cât privește consumul de apă acesta este recomandat înainte de a face analiza, atâta timp cât medicul nu impune această restricție. Hidratarea ajută de cele mai multe ori la obținerea unor rezultate mai exacte și totodată poate să facă venele mai vizibile și prelevarea de sânge să fie mai ușoară.

Pentru exsudatul faringian, de exemplu, există recomandarea de a nu mânca și a nu bea apă înainte de recoltare cu cel puțin șase ore. Înainte de a merge să vă recoltați sânge, aveți voie să vă spălați pe dinți, dar fiți atenți să nu înghițiți pastă de dinți sau apă de gură. Nu vă spălați pe dinți dacă vi se recoltează probe din faringe sau din cavitatea bucală.

Nu fumați și nu beți cafea înainte de analizele de sânge

Se recomandă să nu beți cafea înainte de a face analizele de sânge, pentru că e posibil să crească nivelul unor markeri inflamatori din sânge, cum este proteina C reactivă (PCR). Fumul de țigară afectează și rezultatul unei analize numite gazometrie arterială, întrucât influențează nivelul oxigenului și altor gaze din sânge.

Medicamentele care pot influența analizele de sânge sunt antibioticele, antiinflamatoarele nesteroidiene, medicamentele care scad colesterolul, cele coagulante, pentru controlul diabetului și antihipertensivele, care pot afecta nivelul potasiului din sânge. Nu mestecați gumă, pentru că poate conține zaharuri sau îndulcitori, care afectează nivelurile de glucoză și nu faceți exerciții fizice intense.

Ce trebuie să faceți după recoltarea analizelor de sânge

După ce vi s-a luat sânge, e bine să mâncați și să vă hidratați cât mai repede pentru a restabili volumul de sânge. Nu faceți exerciții fizice solicitante și nu ridicați obiecte grele.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre