Simona Ionescu / Redactor Șef

Ce recomandă specialiștii pentru o piele perfectă

Ce recomandă specialiștii pentru o piele perfectă
Fie că sunteți un profesionist în îngrijirea pielii sau doar aveți o rutină zilnică simplă, ați auzit de retinol, excelent pentru o piele perfectă. Se pare însă că retinalul îl depășește.

Dacă sunteți familiarizați cu retinol, specialiștii spun că trebuie să încercați și retinalul, o altă minune pentru piele. Care să fie cel mai bun pentru a ține bătrânețea la distanță.

Retinolul ajută la încetinirea formării ridurilor

Retinolul se găsește de regulă în seruri sau creme și este recomandat să fie folosit seara, înainte de culcare. Ce rol are acesta pentru piele? „Printre beneficiile sale se numără creșterea colagenului, ceea ce ajută la încetinirea formării ridurilor, precum și îmbunătățirea texturii, a aspectului porilor, a acneei, a cicatricilor și chiar a pigmentului”, spune Dhaval G. Bhanusali, medic dermatolog și fondator al Hudson Dermatology & Laser Surgery din New York City.

Retinalul, mai puternic decât retinolul, dar și mai iritant

Retinalul poate avea un efect și mai puternic

Retinolul nu mai este însă cel mai în vogă derivat de vitamina A. L-a întrecut retinalul, un alt ingredient anti-îmbătrânire care poate avea un efect și mai puternic decât retinolul pentru a netezi liniile și a îmbunătăți tonusul pielii. „Retinalul se referă, în general, la retinaldehidă – ați putea vedea ambele denumiri pe ambalajul unui produs – și are multe dintre aceleași efecte ca și acidul retinoic de prescripție, doar că nu la fel de puternic”, spune dr. Bhanusali.

Retinalul, mai rapid, dar mai iritant

Retinalul și retinolul fac parte dintr-un grup de derivați ai vitaminei A numiți retinoizi. „Retinalul acționează mai rapid decât retinolul, astfel încât poate fi mai eficient, dar și mai iritant. Este excelent pentru cei care nu sunt pregătiți pentru un retinoid cu prescripție medicală”, susține Danusia Wnek, chimist senior la Good Housekeeping Institute Beauty, Health & Sustainability Lab.

Retinalul este mai greu de stabilizat ca retinolul

De asemenea, specialistul spune că „retinalul este mai aproape de forma activă, necesitând doar o singură conversie. Nu este la fel de frecvent utilizat ca retinoid cosmetic, deoarece este mai greu de stabilizat decât retinolul”. În timp ce retinalul acționează puțin mai repede, ambele pot necesita câteva săptămâni de utilizare consecventă pentru a vedea beneficiile.

Retinol sau retinal?

Care sunt beneficiile retinalului

„O formulă stabilizată care conține retinal poate îmbunătăți aspectul ridurilor și al hiperpigmentării atunci când este folosită în mod regulat”, a declarat Wnek. Un studiu din Journal of Cosmetic Dermatology „a constatat că retinaldehida a arătat o îmbunătățire semnificativă a texturii pielii, a liniilor fine, a hidratării și a pierderii de apă transepidermală atunci când a fost folosit de două ori pe zi, timp de 12 săptămâni”.

Potrivit dr. Bhanusali, în timp ce rezultatele variază de la o persoană la alta, retinalul are multe dintre aceleași efecte ca și acidul retinoic. „În general, îl recomand pentru uniformizarea pielii și pentru a ajuta la stimularea colagenului, mai puțin pentru acnee”, a adăugat dr. Bhanusali.

Pentru ce tipuri de piele este mai bun retinalul

„Retinalul este excelent pentru cei care doresc ceva mai puternic decât retinolul, dar nu sunt pregătiți pentru un retinoid cu prescripție medicală”, spune Wnek. Funcționează bine pe majoritatea tipurilor de piele, dar dacă pielea este mai sensibilă, rămâneți la retinol până când pielea se adaptează complet la efectele sale.

Retinol și retinal, beneficii uriașe pentru piele

Efecte secundare

„La fel ca retinolul, retinalul poate provoca roșeață, usturime, uscăciune și/sau descuamare”, arată Wnek. Din aceste motive, dr. Bhanusali spune că este important să începeți încet (de câteva ori pe săptămână) și să creșteți treptat. „De obicei, se găsește până la 0,1% într-o formulă de ser sau cremă”, subliniază Wnek. Specialistul Wnek sugerează să căutați termenii „stabilizat” sau „încapsulat” pe ambalaj sau în descrierea produsului.

Care este cel mai bun mod de a utiliza un produs cu retinal

Dr. Bhanusali recomandă utilizarea unei formule simple de retinal cu ingrediente minime și îi sfătuiește pe pacienți să urmeze regula sa de două săptămâni. „Nu trebuie introduse alte produse noi în această perioadă și evitați acizii exfolianți duri pentru a vă permite să vedeți cum tolerați acest nou produs.

Dacă aveți o piele foarte sensibilă, este posibil să doriți să începeți cu un retinol, apoi să treceți la un retinal și, în cele din urmă, să folosiți un acid retinoic prescris pentru a obține beneficii optime”, este recomandarea specialiștilor. În cele din urmă, nu uitați să folosiți zilnic o cremă de protecție solară atunci când utilizați orice produs retinoid, inclusiv retinal.

Sursă foto: mecca.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre