Simona Ionescu / Redactor Șef

Revin măsurile stricte anti Covid-19 în Europa. Primele țări au renunțat la măsurile de relaxare

Revin măsurile stricte anti Covid-19 în Europa. Primele țări au renunțat la măsurile de relaxare
De câteva luni viața s-a relaxat, inclusive în România însă, se pare, situația nu va mai dura așa de mult. Pandemia nu s-a terminat.

Deja o serie de țări au anunțat, săptămâna aceasta, că renunță la relaxare, altfel spus revin măsurile stricte anti Covid-19 în Europa. Autoritățile au luat aceste decizii odată cu  apariția variantei Delta a coronavirusului.

După o perioadă lungă scurtă de reîntoarcere la viața normală, căci autoritățile au renunțat la multe dintre restricțiile impuse în decursul unui an, pe seama scăderii numărului de îmbolnăviri cu virusul din China, acum, odată cu apariția variantei Delta, lucruile au început să meargă, din nou, într-o direcție neplăcută. Noua formă a virusului e foarte contagioasă, și dominantă în multe state din Europa, lucru care a dus la reintroducerea anumitor restricții de trai ori călătorie. Printre statele care trag un semnal de alarmă cu privire la vaccinare și la respectarea măsurilor de protecție și de călătorie se află și România.

Revin măsurile stricte anti Covid-19 în Europa

Pentru combaterea contaminării cu varianta Delta a coronavirusului mai multe țări au luat deja primele măsuri radicale. Este vorba de Olanda, Malta, Cipru și Portugalia. Mai concret, după ce numărul cazurilor de infectare a crescut de zece ori mai mult în Olanda, iar în Cipru a atins pragul maxim al acestui an, autoritățile au decis limitarea numărului persoanelor prezente la restaurante și evenimente. În Portugalia turiștii sunt obligați la intrarea în restaurante sau hoteluri să facă dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a unui test Covid-19 negativ. Malta a decis să nu permită accesul în țară decât pentru turiștii vaccinați.

Pe de altă parte, Franța și Germania, unde situația îmbolnăvirilor e una îngrijorătoare, au anunțat revenirea la restricții. Totodată, aceste două state le sugerează cetățenilor să evite deplasările în și din Spania, acesta fiind statul cu cele mai multe îmbolnăviri cu varianta Delta a coronavirusului.

Ce se întâmplă cu românii plecați în vacanță în alte țări

Reprezentanţii Comitetului Național pentru Situații de Urgenţă (CNSU) au anunţat joi seara că Grecia fost inclusă pe lista galbenă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, ceea ce înseamnă că românii care revin în ţară şi care nu sunt vaccinaţi împotriva Covid-19 sau nu prezintă un test PCR negativ, vor intra în carantină.

Măsura intră în vigoare de luni, 19 iulie. Încadrarea din zona galbenă sau verde în zona roșie, precum și încadrarea din zona verde în zona galbenă, intră în vigoare la 24 de ore de la data publicării în Monitorul Oficial.

Conform comunicatului oficial, Grecia trece din zona verde în zona galbenă, în care au fost trecute Uruguay, Paraguay, Luxemburg, Gibraltar, Kazahstan, Insulele Feroe și Libia.

Astfel, cei care vin din zona galbenă și zona roșie trebuie să stea în carantină la intrarea în România. Cei care au trecut prin boală, cei vaccinaţi și cei care au test negativ sunt scutiţi de carantină. Scutirea este valabilă și pentru copiii sub 3 ani, fără condiții.

Copiii cu vârste între 3 și 16 ani nu vor intra în carantină dacă au test Covid-19 negativ. Mai sunt scutiți de carantină şi cei care stau mai puțin de 3 zile în România.

Mădălina Ghenea a plecat de acasă în condiții extreme. Fotografiile momentului

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre