Simona Ionescu / Redactor Șef

Mărtuie zguduitoare despre experimentul pe tineri cu COVID

Mărtuie zguduitoare despre experimentul pe tineri cu COVID
Un tânăr englez de 18 ani a povestit prin ce a trecut în ultimele luni. ”M-am expus în mod intenționat virusului SARS-CoV-2”, a spus el despre un exeperiment făcut pe tineri. „Am trecut prin cel mai terifiant moment din viața mea.”

La Londra, a fost făcut un experiment pe tineri cu vârste între 18 și 30 de ani. Au fost aleși voluntari sănătoși. Medicii le-au explicat ce urmează să se întâmple și că își pot pune viața în pericol. Un tânăr englez de 18 ani a povestit despre această experiență.

Mărturie zguduitoare despre experimentul pe tineri cu COVID

Mărturie zguduitoare făcută de un tânăr englez, de 18 ani, care s-a supus voluntar unui experiment periculos. A trăit să spună povestea.

Alastair Fraser-Urquhart a fost infectat în mod intenționat cu virusul SARS-CoV-2 în acest experiment unic. După 17 zile de izolare sub supravegherea atentă a medicilor, el a povestit ce a trăit.

„Am trecut prin cel mai terifiant moment din viața mea. M-am expus în mod intenționat virusului SARS-CoV-2”, își începe mărturia Alastair Fraser-Urquhart, pentru bbc.com. El s-a înscris ca voluntar în primul studiu științific. Scopul declarat era ca oamenii de știință să afle  cum reacționează corpul uman când ia contact cu virusul.

Medicii au supraveheat continuu experimental. Voluntarii au știut de la început că există riscul dezvoltării unei forme de durată a infecției. A fost și principala temere pentru Alastair. Medicii i-au picurat în nări un lichid transparent cu încărcătură virală. „E șansa mea de a contribui la dezvoltarea de noi arme în lupta cu noul coronavirus”, a spus tânărul pentru Washington Post.

Alastair Fraser-Urquhart a fost infectat în mod intenționat cu virusul SARS-CoV-2 în acest experiment unic

Cum a decurs experimentul

Alastair Fraser-Urquhart  și ceilalți tineri au fost pregătiți un an „să fie cobai”. La mijlocul lui octombrie, a fost anunțat studiul, iar în februarie, cercetătorii britanici au primit acordul de a infecta voluntarii.

medicii le-au urmărit evoluția medicală într-un mediu controlat dintr-un mare spital al Londrei. „Călătoria mea de cobai a început în ianuarie. Timp de jumătate de zi, m-am supus tuturor testelor posibile pentru ca medicii să mă poată declara apt fizic. După câteva săptămâni am primit și vestea pe care o așteptam cu sufletul la gură, fusesem admis în următoarea etapă.

Studiul propriu-zis a început la sfârșitul lui martie, în primele două zile am trecut din nou printr-un control medical riguros, care a implicat radiografii, teste de respirație și de sânge. Iar în a treia zi a venit și virusul”, a povesteit Alastair Fraser-Urquhart.
”Cineva a rupt sigiliul fiolei care conținea virusul, altcineva a notat doza administrată. O asistentă număra descrescător fiecare secundă până când nasul meu va intra în contact cu SARS-CoV-2, a povestit tânărul.

Tinerii au primit 6.375 de dolari

Voluntarii au fost recompensați cu 6.375 de dolari, dar tânărul are de gând să doneze toți banii la ONG-uri. Pentru Alastair, izolarea a fost cea mai grea provocare în timpul studiului. Asta deși s-a bucurat de un peisaj superb de la etajul 12 al spitalului Royal Free din Londra.

„Am fost închis într-o cameră sterilă, care a fost dezvoltată special pentru ca acest virus să nu ajungă afară. Nimeni nu a intrat fără să fie echipat complet, inclusiv cu o mască respiratorie alimentată cu aer decontaminat. Cercetătorii au reprezentat singurul meu contact uman în cele 17 zile de izolare”, spune Alastair.

În fiecare dimineață, tânărul s-a trezit la 5.30 pentru a i se lua semnele vitale, o probă de salivă și pentru a se supune celor trei teste cu tampoane nazofaringiene. Apoi urmau testele de sânge, de miros, tomografia și îi era analizată funcția plămânilor. Toate aceste teste medicale se încheiau 6 ore mai târziu. În total, peste 100 de teste.

„Deși riscul dezvoltării unei forme severe era scăzut, echipa de cercetători era pregătită cu steroizi, oxigen și remdesivir. Dar niciunul dintre aceste tratamente nu este perfect, ceea ce m-a tulburat de-a lungul studiului. Iar teama de a dezvolta o formă lungă a infecției mi-a dominat toate gândurile”, spune tânărul.

Studiul este în desfășurare

Alastair Fraser-Urquhart a decis să nu descrie simptomele pentru că studiul este în desfășurare. Asta ar putea să-i influențeze pe ceilalți voluntari. Dar recunoaște că nu s-a simțit tocmai bine după ce a dezvoltat COVID-19.

„M-am vindecat complet. Dar pot să spun că m-am simțit rău pentru câteva zile, de parcă aveam o răceală nasoală. Și am ieșit de acolo cu un nou respect pentru puterea acestui virus”, a spus Alastair.

Tânărul speră că experiența trăită prin infectarea sa intenționată va contribui la găsirea unui leac pentru boală.


Experimente psihologice cu rezultate extrem de neașteptate. Ce au descoperit cercetătorii

Avertizare de la un expert COVID-19. „Varianta indiană ne va copleşi”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre