Simona Ionescu / Redactor Șef

Semnele că ai nevoie de vitamina C. Cele mai bune surse

Semnele că ai nevoie de vitamina C. Cele mai bune surse
Vitamina C susține sistemul imunitar. Cu atât mai mult în această perioadă avem nevoie de un aport din această substanță esențială vieții. Medicii au făcut o listă cu cele mai bune surse.

Vitamina C protejează vasele de sânge, susţine procesul de vindecare, facilitează absorbţia fierului şi luptă împotriva radicalilor liberi. Adulţii au nevoie de un aport zilnic de 75-90 mg de vitamina C, iar fumătorii de 125 mg.

Semnele că ai nevoie de vitamina C

Vitamina C susține sistemul imunitar. Lipsa sau deficitul acestei substanțe pot duce laafecțiuni grave. Dar, când este nevoie de mai multă vitamina C? Care sunt semnele și ce putem face.

Carența (deficitul) de vitamină este foarte frecvent întâlnită în rândul copiiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 luni, alimentați cu formule de lapte, fără suplimente de fructe și legume. Cel mai frecvent, carența apare la persoanele subnutrite. Scăderile accentuate și îndelungate pot duce la apariția scorbutului, o boală care presupune cronicizarea deficitului de vitamină și deces rapid.

Semnele că ai nevoie de vitamina C

Poate nici nu v-ați gândit că aveți nevoie de vitamina C. Dar dacă să simțiți slăbiți, obosiți și începeți să pierdeți din greutate, s-ar putea să fie vorba de lipsa de această vitamină. Deficitul de acesteia în organism determină perturbarea mecanismelor de elaborare substanțelor din organism, a oaselor și a dentiței. Aceasta duce la apariția defectelor osoase și fragilității capilarelor, având drept consecință apariția hemoragiilor.

Simptome

  • Oboseală
  • Sângerări gingivale
  • Cicatrizare greoaie a rănilor
  • Slăbiciune
  • Iritabilitate
  • Pierdere în greutate
  • Durerile musculare
  • Durerile articulare
  • Echimoze
  • Căderea sau mobilitatea dinţilor
  • Uscarea pielii
  • Picioare umflate
  • Unghii care se rup uşor.

De unde luăm vitamina C

Cele mai bune surse sunt fructele și legumele. Adulţii au nevoie de un aport zilnic de 75-90 mg, iar fumătorii de 125 mg. Roșii, toate soiurile de ardei gras sunt gustoase, dar și foarte sănătoase. Este bine să știți că ardeiul gras verde are mai multă vitamina C decât lămâile. Pentru a beneficia de toate aceste proprietăţi medicinale, ardeii trebuie să fie consumaţi în stare crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt.

Legumele și fructele verzi conțin o cantitate ridicată din această vitamină. De asemenea, ananasul, fructele de pădure și pepenii sunt o sursă bogată. Consumul zilnic de fructe și legume asigură doza necesară, dar și de minerale și nutrienți esențiali. De exemplu, 49 de mg de căpșune conțin 54% din doza zilnică recomandată, 9 mg de spanac reprezintă 10%, în timp ce o portocală medie (70 mg) conține 78% din doza zilnică recomandată.

Cătina (100 g)……………700 mg

Coacăze (100 g)…………..200 mg

Ardei gras (100 g)………..190 mg

Pătrunjel (100 g)…………170 mg

Portocală (medie)…………95 mg

Ardei verde (100 g)………90 mg

Lămâie (medie)………….85 mg

Broccoli (100 g)…………75 mg

Conopidă (100 g)………..60 mg

Kiwi (1 fruct mediu)……..55 mg. Sursa: romedic.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre