Simona Ionescu / Redactor Șef

Simptomele care apar în cazul urticariei. Tratamente clasice și naturiste

Simptomele care apar în cazul urticariei. Tratamente clasice și naturiste
Simptomatologia in urticarie este destul de variata. Aspectul constant este eruptia, care apare sub forma unor pete rosii si umflate la suprafata pielii, cu dimensiuni diverse - de la cativa milimetri pana la zone extinse (placarde urticariene). Zonele pe care apare eruptia cuprind tot corpul. In unele cazuri, leziunile sunt izolate doar la anumite regiuni (extremitati, torace, abdomen).

Aceste pete rosii sunt insotite de prurit (mancarime), de o intensitate uneori insuportabila pentru pacient. In aceste cazuri, pacientii cauta tot felul de mijloace pentru a calma mancarimile, de cele mai multe ori in zadar.

Alta caracteristica a urticariei este durata scurta a unei leziuni. De obicei, apare o leziune care dureaza cateva minute sau ore, dupa care dispare si apare alta, in alta zona.

Urticaria în cazul bolilor autoimune

In cazurile in care sunt implicate bolile autoimune, leziunea dureaza 1-2 zile, dupa care dispare si apar altele noi.
Exista frecvent cazuri in care procesul inflamator (care duce la inrosirea si umflarea pielii) nu are loc la suprafata pielii, ci in profunzime. Rezultatul este aparitia unor umflaturi sub piele, care isi pastreaza culoarea normala. Aceasta manifestare se numeste angioedem si apare de obicei la nivelul fetei, pacientul plangandu-se de faptul ca i se umfla fata in totalitate sau mai frecvent ochii, buzele si urechile. Se poate manifesta si la nivelul extremitatilor (maini, picioare), foarte rar in zona organelor genitale.

O situatie particulara o reprezinta localizarea la nivelul laringelui, cand poate afecta inclusiv respiratia si reprezinta o urgenta medicala. Alta situatie care necesita interventie de urgenta este atunci cand eruptia urticariana este extinsa la nivelul intregului corp, pacientul putand intra in stare de soc.
Uneori, prima data apare pruritul (mancarimea) la nivelul pielii. Pacientul se scarpina, ceea ce duce la aparitia eruptiei. In aceste cazuri, vorbim despre dermografism. Pacientii care acuza prurit intens pot avea pe locul eruptiei o ingrosare a pielii, care apare din cauza scarpinatului.

De cele mai multe ori, dupa disparitia eruptiei, tegumentul ramane integru. Uneori, disparitia urticariei este urmata de o coloratie tegumentara reziduala (cazul urticariei asociate cu boli autoimune).
Eruptiile extinse se pot asocia cu manifestari sistemice (la nivelul intregului organism): frisoane, alterarea starii generale, hipotensiune arteriala, pana la stare de soc. Aceste cazuri sunt, din fericire, rare, urticaria nefiind o afectiune care pune in pericol viata pacientului.

Tratament pentru pacientii cu urticarie

Toate aceste tratamente se adreseaza simptomelor urticariei – pruritul si eruptia. Pentru a incerca vindecarea afectiunii trebuie identificata insa cauza declansatoare. Atunci cand este depistata, trebuie tratata in consecinta: infectiile bacteriene cu antibiotice, infectiile parazitare cu medicamente specifice etc.
Tratamentul urmareste mai multe obiective. In primul rand, se urmareste stoparea eruptiei sau impiedicarea agravarii acesteia. Pentru aceasta, se recomanda, in primul rand, evitarea alimentelor sau a medicamentelor mentionate ca factori declansatori.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre