Simona Ionescu / Redactor Șef

Soluțiile psihologului: Ce trebuie să facă un copil care se confruntă cu bullying-ul

Soluțiile psihologului: Ce trebuie să facă un copil care se confruntă cu bullying-ul
Fenomenul bullying-ului este din ce în ce mai prezent în comunități, iar școlile sunt o adevărată pepinieră pentru hărțuitori și victime. Fetele sunt cel mai adesea afectate. Este esențial ca părinții să știe cum să reacționeze corect atunci când copiii lor se confruntă cu astfel de situații.

Un psiholog explică ce trebuie să știe și să facă un părinte al cărui copil se confruntă cu fenomenul de bullying. Sfaturile sunt utile

Probabil că, cel mai adesea, un părinte al cărui copil se confruntă cu jigniri și comportamente pline de răutate din partea celorlalți colegi sau prieteni, îi va recomanda fiului sau fiicei „să se retragă și să nu le bage în seamă”. Este total greșit, arată psihologul Raluca Drăghici.   

Efectul va fi  opusul celui scontat. Copilul se va retrage, va sta singur în pauze, va citi sau va face altceva, dar se va exclude singur din comunitate. Da, va fi lăsat în pace, dar va fi exclus. Până la urmă, va fi afectat tot o formă de bullying, prin excludere. Treptat, copilul va ajunge în cea mai defavorabilă poziție pe care o poate avea cineva într-un grup: aceea de a fi invizibil. 

Cum acționează bullying-ul asupra minții copiilor victime

„Până când avem 15 – 16 ani și știm cine suntem și vrem să ne arătăm așa unici cum suntem noi, cea mai mare nevoie este de a aparține unui grup, de a simți că ești ca ceilalți, de a lua parte la valorile grupului. Nevoia aceasta de incluziune este fundamentală și, în momentul în care cineva te exclude, indiferent că ți se spune că nu este vina ta, ci este vina lor, începi să te simți inadecvat. Când ești invizibil, crezi despre tine că ceva nu e în regulă cu tine și cuvintele răutăcioase pe care le spuneau despre tine, chiar dacă aparent le respingi, te afectează”, arată psihologul.

@ralucadraghici6 ce sa NU ii spui fetei tale dacă e victima bullyingului! #consiliereadolescenti #psihologpentrucopii #bullyingadolescente #bullying ♬ sunet original – psihologpentrucopii.ro

Un copil retras din grup, „invizibil”, ajunge să își spună că, în mod cert e un ciudat și de aceea a ajuns să nu se mai joace și să nu mai vorbească nimeni cu el. În plus, fiind „invizibil” în grup, nu mai are capacitatea de a argumenta, de a-și face auzită vocea și de a învăța să se exprime într-un grup, mai explică psihologul despre mecanismele mentale care se activează în momentul hărțuirii.

De aceea este esențial ca un părinte să nu recomande copilului său hărțuit să ia distanță.  

„Nu-i spune fiicei tale să nu-i mai bage în seamă, ci hai să găsim soluții”, arată psihologul Raluca Drăghici.

Ce trebuie să facă un părinte al cărui copil se confruntă cu bullying-ul

Prima prioritate este să îl învețe să se reorienteze către altcineva din grup care poate să fie măcar prietenos cu el. Ideea este ca acel copil hărțuit să nu fie singur, ci să găsească în grupul de copii pe altcineva cu care poate să vorbească și cu care să se poată înțelege cât de cât. 

@ralucadraghici6 ce faci mai întâi dacă fiica ta este ținta bullyingului #bullying #bullyingadolescente #psihologpentrucopii #consiliereadolescenti ♬ sunet original – psihologpentrucopii.ro

A doua prioritate este identificarea martorilor. În cazul oricărui act de bullying, există și martori. Unii care râd de faptele agresorilor, alții care doar privesc și nu se bagă. 

Prioritar este ca dintre acești martori să fie identificat unul care poate lua apărarea victimei. În cazul în care hărțuirea are loc la școală, părintele nu poate dialoga atât de ușor cu copiii cei răi, este nevoie de o autoritate care să intervină și care să mobilizeze acești martori.

Fetele cad cel mai adesea victime ale bullying-ului

„Noi, ca psihologi, lucrăm foarte mult cu fete care și-au pierdut încrederea în sine și stima de sine pentru că au fost victime ale bullying-ului”, a mai arătat psihologul.

Întotdeauna un bully își alege mai multe ținte și doar unele dintre ele vor deveni victime. 

Spre exemplu, încearcă cu o fată care este foarte încrezătoare în ea, care reacționează imediat,   arată că nu-i pasă și va descuraja bullying-ul. Sau, poate se ia de un băiat un pic mai micuț, dar pentru că el este foarte bine apărat de prietenii lui, nu o să reușească să-l facă victima bullying-ului. 

@ralucadraghici6 de ce ajung unele fete victime ale bullyingului?#consiliereadolescenti #psihologpentrucopii #bullyingadolescente #bullying ♬ sunet original – psihologpentrucopii.ro

Cei care devin victimele bullying-ului sunt cei izolați, care nu au suport social, iar când se râde de ei, nimeni nu sare să îi apere. 

Mai sunt victime ale bullying-ului copii mai micuți, bine crescuți, care nu au o „voce” și care nu știu să se apere și nu știu să răspundă la remarci răutăcioase. Alte victime sunt copii care sunt deja vulnerabili, copiii, de exemplu, cu autism sau cu probleme fizice sau emoționale, care, pentru că au altfel de probleme, nu sunt înțeleși, mai arată psihologul Raluca Drăghici.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri