Astăzi, 6 iulie, la ora 11, erau 31 de grade la București, dar organismele noastre simțeau 38 de grade, informează meteorologii ANM. Chiar dacă în multe regiuni sunt prognozate ploi în averse, temperaturile ridicate fac ca organismul nostru să sufere. Nu uitați că aproape nu am avut iarnă, iar organismul nu a putut să ajungă la un echilibru. Uite ce spun specialiștii!
Cum explică specialiștii de ce suferim pe caniculă
Expertul în fenomene meteo extreme Bogdan Antonescu a detaliat, în baza unui studiu pe care l-a realizat, cum resimte organismul discomfortul termic, scrie evz.ro.
”De curând am realizat un studiu cu colegii mei de la departamentul în care lucrez și ne-am uitat să vedem ce s-a schimbat în ce privește stresul la care este supus organismul uman, stresul termic, care poate să fie la căldură sau poate să fie la frig.
Ne-am uitat în special la stresul termic la căldură. Deci, valurile acestea, discomfortul termic pe care îl simțim acum în București. Ce-am văzut, începând din 1979, până în 2019, este că numărul de ore de-a lungul anului, cu stress termic a crescut foarte mult. În special în București, uitându-ne la toate orașele mari din Europa. Și nu numai că acest stres termic a crescut ca număr de ore, dar aceste ore tind să fie una după alta.
Ce înseamnă stresul termic? Sunt o serie de indici care țin de fiziologia organismului și de condițiile meteorologice și toți acești factori sunt îmbinați sau combinați într-un singur indice care e, de fapt, o valoare a temperaturii dar care nu are o semnificație, să vă dau un exemplu – 35 de grade pentru acest indice nu înseamnă că sunt 35 de grade afară, ci ceea ce resimte organismul. În momentul în care avem stres termic pentru organism, acesta nu mai face față prin a ajunge la un echilibru termic natural. Și atunci este supus unui stres termic la care, uneori, nu poate face față”, a explicat același expert în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, la Digi 24.
Recorduri de căldură în România
Recorduri de temperatură în România
- Recordul absolut de temperatură în România este de 44,5 grade, înregistrat în localitatea Ion Sion, județul Brăila, la 10 august 1951.
- Temperatura maximă absolută a lunii iulie este 44,3ºC și a fost înregistrată la Calafat, în data de 24 iulie 2007. În aceeași zi, temperaturi maxime mai mari sau egale cu 44,0ºC s-au înregistrat și la stațiile meteorologice: Bechet (44,2ºC), Băilești (44,0ºC) și Moldova Veche (44,0ºC).
- De altfel, în a treia decadă a lunii iulie 2007, la 43 stații meteorologice s-au înregistrat valori de temperatură ≥ 40,0ºC, iar la 96 de stații meteorologice a fost depășită temperatura maximă absolută a lunii.
- Temperatura maximă absolută a lunii iulie la Bucureşti este de 42,4ºC si a fost înregistrată în data de 5 iulie 2000, la stația meteorologică Bucureşti-Filaret.
- Ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime absolute mari în luna iulie, majoritatea peste 35ºC, au fost: 2007, 2000, 1988, 1987, etc.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook