Un nou studiu relevă că bebelușii care sunt alăptați timp de trei luni sau mai mult au mai puține probleme de comportament în copilărie. Cercetătorii din Marea Britanie au examinat efectul pe termen lung al alăptării în copilărie asupra comportamentului copiilor la vârsta de trei, cinci, șapte, 11 și 14 ani.
Cei alăptați timp de trei luni sau mai mult s-au dovedit a fi mai puțin predispuși la probleme în ceea ce privește formarea de noi prieteni. De asemenea, nu au probleme de concentrare, și sunt mai puțin predispuși la contracarări sociale și emoționale, precum crizele de anxietate.
Ce recomandă OMS
Studiul are legătură cu recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, care spune că bebelușii ar trebui alăptați exclusiv în primele șase luni din viața lor.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis: „Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a asigura sănătatea și supraviețuirea copilului. Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari – este sigur, curat și conține anticorpi care ajută la protejarea împotriva multor boli obișnuite din copilărie. Copiii alăptați au performanțe mai bune la testele de inteligență, sunt mai puțin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi și mai puțin predispuși la diabet mai târziu în viață”.
Cu toate acestea, aproape doi din trei sugari nu sunt alăptați exclusiv pentru perioada recomandată de șase luni. „Impactul pozitiv al alăptării asupra dezvoltării fizice a copiilor este bine cunoscut, dar efectul asupra dezvoltării lor sociale și emoționale este mai puțin înțeles”, a spus autorul studiului Lydia Speyer de la Universitatea din Edinburgh, citat de Daily Mail.
Oxitocina are un rol cheie
Studiul nu a examinat explicațiile pentru care bebelușii alăptați dezvoltă mai puține probleme de comportament, se crede totuși că există mai multe explicații potențiale. Dr. Speyer a spus că alăptarea eliberează oxitocină, așa-numitul „hormon al dragostei” atât la mamă, cât și la copil, care are un efect pozitiv asupra dispoziției și reduce stresul. Laptele matern conține, de asemenea, niște oxitocină, precum și acizi grași, care sunt importanți pentru dezvoltarea creierului.
Această nouă cercetare pretinde a fi prima care urmărește comportamentul în adolescență al copiilor care în primele luni de viață au fost hrăniți la sân.
Cum a decurs studiul
Pentru studiu, cercetătorii au preluat date din studiul cohortei Millennium, care urmărește viața a aproape 20.000 de oameni născuți în Marea Britanie între 2000 și 2002. 11.148 de persoane – copii, părinți și profesori – au contribuit la acest studiu, care a fost publicat în revista Archives of Disease in Childhood.
Cercetătorii au analizat chestionarul punctelor forte și al dificultăților (SDQ) – o măsură a bunăstării mentale a unui copil. SDQ, care este completat de părinți și profesori, respectă un scor bazat pe atributele psihologice ale copiilor. Scorurile SDQ – care iau în considerare simptomele emoționale, hiperactivitatea și neatenția și relațiile de la egal la egal – devin mai mari acolo unde există mai multe probleme comportamentale.
Echipa a descoperit că acei copii care au fost alăptați au avut scoruri SDQ semnificativ mai mici decât copiii care nu au fost alăptați.
„Acest studiu oferă dovezi suplimentare în concordanță cu ideea că alăptarea are un rol crucial în dezvoltarea comportamentului socio-emoțional al copiilor, concluzionează experții. Duratele mai lungi de alăptare sunt asociate cu mai puține probleme de comportament pe termen scurt și lung, deși cercetările viitoare sunt necesare pentru a ilumina mecanismele. Rezultatele susțin politicile medicale actuale care încearcă să încurajeze mamele să alăpteze exclusiv în primele șase luni de viață ale sugarului.”
În plus, alăptarea reduce riscul de cancer mamar al unei femei, a sugerat un studiu publicat în august 2017.
Sursa foto: Pixabay
Karmen a lui Minune, într-un spital de nebuni. E departe de tată!
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook