Un studiu efectuat anul trecut în Marea Britanie și publicat în revista British Medical Journal Nutrition Prevention & Health (BMJ), citat de Agerpres, a dezvăluit că Omega-3 și vitamina D pot reduce riscul de infectare cu Covid-19. De la izbucnirea pandemiei, în 2020, s-a pus accentul pe avantajele suplimentelor de vitamine pentru a evita şi a trata Covid-19, potrivit experţilor de la Imperial College din Londra.
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat informaţiile furnizate de 372.720 de utilizatori ai aplicaţiei din Marea Britanie referitoare la utilizarea regulată a suplimentelor dietetice în lunile mai, iunie şi iulie 2020 (primul val al pandemiei) şi la rezultatele pozitive la testele PCR pentru coronavirus. Între lunile mai şi iulie, 175.652 de utilizatori din Marea Britanie au luat în mod regulat suplimente dietetice, în timp ce 197.068 nu au luat. Aproximativ doua treimi (67%) dintre aceştia erau femei. În total, 23.521 de persoane au avut rezultate pozitive la SARS-CoV-2, în timp ce testele pentru 349.199 au fost negative.
Omega-3 și vitamina D reduc riscul de infectare cu Covid-19. Vitamina C și usturoiul nu sunt eficiente
Analizând date precum vârsta, sexul şi greutatea, cercetătorii au constatat că protecţia împotriva COVID-19 oferită de probiotice, Omega-3, multivitamine şi vitamina D a fost observată mai ales la femei, indiferent de vârstă sau de greutate, însă nu la fel de clar şi în cazul bărbaţilor.
În ceea ce privește eficiența vitaminei C și a usturoiului în reducerea riscului de infectare, studiul a concluzionat că acestea nu ajută. La fel a stat problema și cu zincul, care nu a contribuit la scăderea riscului de infectare.
Stocuri de vitamina C, epuizate în România anul trecut
În Marea Britanie, în urma lockdown-ului decretat la 23 martie anul trecut, s-a constatat o creştere semnificativă a vânzărilor de vitamina C şi de multivitamine.
Și în România vânzările de vitamina C au avut creșteri uriașe în farmacii. O sursă a dezvăluit pentru Rețete și vedete că anul trecut stocurile de vitamina C s-au epuizat la nivel național, ca urmare a zvonului apărut la vremea respectivă privind un tratament „minune” cu această vitamină împotriva noului coronavirus. „Veneau și cumpărau câte 5-6, unii dintre ei și 10 cutii. N-am văzut așa ceva în viața mea. Și acum fac la fel, orice e pentru Covid se vinde ca pâinea caldă. Alte medicamente nu mai există, doar pentru Covid”, a mărturisit farmacista, sub anonimat.
Foto: Facebook
Maratonul vaccinării. Urmează trei zile de vaccinare non-stop
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook