Cercetătorii au dovedit științific la ce oră trebuie să te culci ca să nu te îmbolnăvești de inimă, relatează The Indepenent. O echipă de oameni de ştiinţă din Marea Britanie a examinat date colectate de la 88.000 de persoane care au raportat la ce oră au mers la culcare şi s-a ajuns la concluzia că ora optimă este între 22:00 şi 22:59. Cei care se duc la culcare mai devreme de ora 22:00, ca și cei care se pun la somn mai târziu de ora 23:00 au prezentat un risc mărit de a se îmbolnăvi de inimă, cu 24% și, respectiv cu 25%.
În plus, s-a dovedit că participanţii la studiu care au adormit între 23:00 şi 23:59 au avut un risc cu 12% mai mare. „Corpul are un ceas intern de 24 de ore, numit ritm circadian, care ajută la reglarea funcţiilor fizice şi mentale. Deşi nu putem concluziona cauzalitatea în studiul nostru, rezultatele sugerează că orele de culcare timpurii sau târzii sunt mai susceptibile să perturbe ceasul organismului, cu consecinţe adverse pentru sănătatea cardiovasculară”, a declarat unul dintre cercetători, David Plans, de la Universitatea din Exeter.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
O anumită oră de culcare este esențială pentru sănătate
Acesta este primul studiu care analizează momentul la care oamenii adorm, Cercetări anterioare au evidenţiat asocierea dintre durata somnului şi riscurile cardiovasculare.
Pentru acest studiu, cele 88.000 de persoane, recrutate cu peste un deceniu în urmă în cadrul unui proiect de cercetare mai amplu, au purtat la încheietura mâinii un dispozitiv care înregistra momentul în care aceştia adormeau, pe o perioadă de şapte zile.
Oamenii de știință care i-au monitorizat, au constatat că, după cinci ani, 3.172 dintre participanţi (3,6% din total) au dezvoltat o problemă cardiacă, precum atac de cord, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau insuficienţă cardiacă. Dintre acestea, persoanele care s-au dus la culcare între 22:00 şi 23:00 au prezentat cel mai redus risc de probleme cardiace.
„Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al corpului, iar abaterile pot dăuna sănătăţii”, a mai concluzionat Plans.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook