Simona Ionescu / Redactor Șef

Studiul așteptat de toată lumea. Consumul moderat de alcool te face mai isteț

Studiul așteptat de toată lumea. Consumul moderat de alcool te face mai isteț
Consumul de alcool e un subiect intens dezbătut. Până la ce vârstă ar trebui interzis, care e cantitatea optimă permisă. Un studiu publicat anul acesta vine însă cu o veste super. Să vedeți ce au descoperit cercetătorii.

Consumul de alcool e un subiect intens dezbătut. Până la ce vârstă ar trebui interzis, care e cantitatea optimă permisă. Un studiu publicat anul acesta vine însă cu o veste super. Să vedeți ce au descoperit cercetătorii.

Dacă obișnuiți să vă bucurați zilnic de un cocktail sau de un vin la cină, veți dori să vă ridicați paharul în cinstea acestui lucru. În urma unui studiu desfășurat recent au reieșit beneficii cognitive pentru cei care au consumat alcool. Este vorba de cei care consumă moderat, să ne înțelegem. Studiul nu invită la alcoolism și nici la îmbătare.

O băutură pe zi ține creierul în priză

Conform unui studiu recent publicat vara aceasta, în revista JAMA, consumul redus spre moderat de alcool poate ajuta funcția cognitivă în cazul persoanelor cu vârstă medie sau înaintată. Cercetarea întărește un alt studiu, anterior, care relevase că o băutură pe zi pentru femei și două pe zi pentru bărbați aduc beneficii cognitive.

„Există acum o mulțime de dovezi observaționale care arată că consumul ușor până la moderat de alcool este asociat cu o funcție cognitivă mai bună și un risc mai scăzut de demență în comparație cu abținerea alcoolului”, a declarat cercetătorul principal principal cercetător Kaarin Anstey, director al Centrului pentru demență al NHMRC.

Noul studiu, publicat luni în JAMA Network Open, a analizat date despre aproape 20.000 de participanți la Studiul de sănătate și pensionare de la Universitatea din Michigan, un studiu longitudinal pe panel care studiază un eșantion reprezentativ de americani cu privire la o varietate de probleme de sănătate. Participanții la studiu, care erau predominant albi, de sex feminin și cu o vârstă medie de 62 de ani, au primit teste cognitive începând cu 1996 până în 2008 și au fost chestionați la fiecare doi ani timp de aproximativ nouă ani.

Ce au descoperit cercetătorii britanici

Consumul de alcool scăzut până la moderat a fost definit ca mai puțin de opt băuturi pe săptămână pentru femei și mai puțin de 15 băuturi pe săptămână pentru bărbați. Rezultatele susțin cercetările anterioare care au constatat că, în general, o băutură standard pe zi pentru femei și două pe zi pentru bărbați – care este recomandarea SUA – pare să ofere unele beneficii cognitive.

O băutură alcoolică standard în SUA este definită ca 14 grame sau mililitri de alcool. Această măsurare variază în întreaga lume; de exemplu, o băutură standard este de 8 grame în Marea Britanie și 10 grame în Australia. În Australia, ghidurile sugerează cel mult 10 băuturi standard pe săptămână.

Conform cercetătorilor britanici, femeile cu studii superioare beau cu 86% mai mult alcool decât cele care nu au urmat cursuri universitare. Mai mult decât atât, britanicii au descoperit că acele participante la studiu care au avut rezultate bune academice între 5 și 10 ani, au șanse mari să consume mai mult alcool decât cele cu rezultate slabe în copilărie.

Cercetătorii au vrut să vadă și dacă lucrurile stau la fel inclusiv în cazul bărbaților, descoperind că nu există nicio diferență între indivizii cu studii superioare și cei fără, în ceea ce privește înclinația spre alcool.

Alt studiu, alte rezultate

Pe de altă parte, un alt studiu vine cu rezultate total opuse. Nicio cantitate de alcool nu este sigură pentru sănătate. Alcoolul a reprezentat factorul principal de îmbolnăvire și deces prematur în intervalul de vârstă 15 – 49 ani la nivel mondial în 2016, cauzând aproape 1 din 10 decese. În acest sens, Dr. Richard Isaacson, fondator al Clinicii de Prevenire pentru Alzheimer, subliniază „ceea ce știm cu siguranță este că prea mult alcool afectează creierul în mod semnificativ.

Nu se cunoaște exact dacă un consum redus spre moderat poate fi protector în cazul anumitor persoane sau dacă abstinența totală reprezintă cea mai bună recomandare. Bazându-ne pe studiile conflictuale, nu cred că putem ști cu siguranță dacă un consum redus spre moderat este cea mai bună variantă pentru fiecare persoană în parte“.

Sursa: https://edition.cnn.com

Sursa foto: Pixabay

Ceaiul de tei te scapă de inomnie și de dureri de cap

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre