Dacă „împachetăm lucrurile”, ele nu vor dispărea. Emoțiile vor rămâne acolo până când nu le mai putem ține fizic. Suprimarea emoțiilor îți poate afecta sănătatea pe termen lung. Au existat numeroase studii care arată că, atunci când ne ignorăm emoțiile, putem experimenta reacții fizice și mentale.
„Fie că este vorba de furie, tristețe, durere sau frustrare, poate duce la stres fizic asupra corpului tău. Efectul este același, chiar dacă emoția de bază diferă. Poate afecta tensiunea arterială și memoria”, spune psihologul Victoria Tarratt.
Suprimarea emoțiilor duce la probleme grave
Pe termen mai lung, există un risc crescut de diabet și boli de inimă. Evitarea emoțiilor poate, de asemenea, „duce la probleme cu anxietatea și depresia”.
Un studiu de la Universitatea din Texas a constatat că, prin faptul că nu ne recunoaștem emoțiile, le facem de fapt mai puternice. Așa că, faceți față. A învăța cum să faci față emoțiilor puternice poate fi o provocare. Tarratt recomandă următorii patru pași dacă nu știți cum să faceți față.
-Recunoașteți emoția
Este important să recunoașteți că vă simțiți într-un anumit mod. Nu trebuie să faceți acest lucru verbal, atâta timp cât îl recunoașteți intern.
„S-ar putea să credem adesea că simțim furie, dar uneori este mai complexă. S-ar putea să ne simțim triști, de exemplu, dar ne întoarcem la furie pentru a face față sentimentului”, explică Tarratt.
Ea sugerează găsirea și înțelegerea emoției de bază din spatele felului în care te simți. Întrebați-vă „de ce acționez așa? de ce simt această reacție emoțională?”. Chiar și actul de identificare și descriere a sentimentului poate avea un efect benefic.
-Confruntați cauza
Dacă poți, confruntă persoana sau situația care declanșează emoția, cu scopul de a rezolva problema. Dacă acest lucru nu este posibil, Tarratt recomandă să deveniți un „observator” al situației și să vă împuterniciți în acest proces.
„Observarea înseamnă practic să te scoți din ecuație și să încerci să nu iei lucrurile personal. Privind situația ta ca și cum nu ai face parte din ea. Încearcă să înțelegi calm care este perspectiva celuilalt și ce ar putea să-l facă să se comporte într-un anumit mod”, spune ea.
Observarea este o oportunitate de a învăța despre persoana respectivă. Dacă nu este posibilă confruntarea cu situația, discuția cu o altă persoană despre modul în care te simți poate face emoția mai puțin intensă și poate avea un efect terapeutic asupra creierului.
Realizare epocală. Zeci de bunici, întineriți de un tratament minune
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook