Simona Ionescu / Redactor Șef

Tămâia poate face rău sănătății. Experții spun ce se întâmplă dacă inhalezi prea mult fum de tămâie

Tămâia poate face rău sănătății. Experții spun ce se întâmplă dacă inhalezi prea mult fum de tămâie
Tămâia este o substanță care emite fum. Este fabricată din materiale naturale care pot fi arse pentru a crea un fum aromat și aromat.

Diferite tipuri de tămâie au parfumuri și materiale diferite. Câteva exemple sunt tămâia de cedru sau trandafir. Unele sunt realizate cu rășini, în timp ce altele sunt realizate din pulberi. Tămâia este folosită pentru a împrospăta parfumul spațiilor interioare, în scopuri spirituale, pentru sănătate și multe altele.

Ca orice altceva care emite fum, fumul de tămâie va fi inhalat atunci când îl utilizați. Recent, au existat unele anchete cu privire la modul în care tămâia afectează negativ sănătatea. Să aruncăm o privire mai atentă.

Din ce este făcută tămâia?

Primele tămâii create au fost realizate din materiale aromatice precum salvie, rășini, uleiuri, lemn și altele. De-a lungul timpului, s-au adăugat mai multe materiale la tămâie pentru a-i spori parfumul și capacitatea de a arde.

Veți avea nevoie de o sursă de căldură pentru a utiliza majoritatea tipurilor de tămâie, cum ar fi o brichetă sau chibrituri. Capătul tămâiei – care poate fi con, stick, rotund sau altul – este aprins cu flacără pentru a arde și a emite fum.

Fumul eliberat este conceput pentru a avea un miros dulce și plăcut. Poate conține, de asemenea, particule ușor de inhalat, ceea ce înseamnă că poate avea posibile efecte asupra sănătății.

Multe culturi ard tămâie în scopuri igienice și chiar spirituale. Cu toate acestea, cercetările recente arată că ar putea exista unele dezavantaje asupra sănătății.

Cancer

Tămâia conține un amestec de ingrediente naturale și nenaturale care creează particule mici, inhalabile. Un studiu din 2009 a confirmat că unele dintre aceste particule erau cancerigene. Prin urmare, arderea de tămâie ce ar putea provoca cancer. Majoritatea acestor tipuri de cancer au fost carcinoame ale căilor respiratorii superioare sau carcinoame pulmonare.

Un alt studiu a constatat că inhalarea tămâiei ar putea fi mai canceroasă decât fumatul unei țigări. Cu toate acestea, acest studiu a fost efectuat numai pe celule animale. Mulți compuși toxici și iritanți au fost detectați în fum alături de compușii săi aromatici, ceea ce înseamnă că ar putea crea și alte efecte asupra sănătății. 

Acești compuși includ hidrocarburi poliaromatice, benzen sau carbonilii.

Astm

Particulele din fumul de tămâie conțin nu numai agenți cancerigeni, ci și iritante. Aceasta înseamnă că ar putea duce la o serie de boli respiratorii, cum ar fi astmul.

Un studiu a evaluat peste 3.000 de școlari pentru astm, simptome de astm și arsuri de tămâie. Chestionarul a arătat că există o asociere între tămâie, astm și simptome asmatice, cum ar fi respirația șuierătoare.

De asemenea, a arătat o asociere între utilizarea tămâiei și o nevoie crescută de medicamente pentru astm.

Inflamaţie

Studiile sugerează că fumul de tămâie poate declanșa, de asemenea, inflamații cronice în organism.

Un studiu a arătat că poate provoca inflamații nu numai în plămâni, ci și în ficat. Studiul a fost limitat deoarece s-a făcut numai pe animale. Această inflamație a fost cauzată de procesarea de către organism a particulelor în metaboliți, care au provocat și stres oxidativ.

Sănătatea inimii

La fel ca astmul și cancerul, fumul de tămâie a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de boli de inimă.

Într-un studiu Sursa de încredere a peste 60.000 de cetățeni din Singapore, expunerea pe termen lung la tămâie în casă a fost legată de decesele provocate de sistemul cardiovascular. Cercetătorii cred că acest lucru poate fi legat și de efectele fumului asupra metabolismului.

Ghinioniștii Oscarurilor. Cine sunt marii actori care nu au câștigat niciodată marele premiu

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre