Iată tot ce trebuie să știți despre prune. Aceste fructe sunt extrem de hrănitoare, conțin multe vitamine și minerale, pe lângă fibre și antioxidanți care vă pot ajuta să reduceți riscul de apariție a mai multor boli cronice.
Ce conțin prunele
Poți consuma prune proaspete sau uscate. Prunele uscate sunt utile inclusiv constipație și osteoporoză. Ele conțin peste 15 vitamine și minerale diferite, pe lângă fibre și antioxidanți. Aceste fructe sunt relativ sărace în calorii, dar conțin o cantitate importantă de vitamine și minerale. O prună conține următoarele substanțe nutritive:
Calorii: 30;
Carbohidrati: 8 grame;
Fibra: 1 gram;
Zaharuri: 7 grame;
Vitamina A: 5% din doza zilnică recomandată;
Vitamina C: 10% din doza zilnică recomandată;
Vitamina K: 5% din doza zilnică recomandată;
Potasiu: 3% din doza zilnică recomandată;
Cupru: 2% din doza zilnică recomandată;
Mangan: 2% din doza zilnică recomandată.
În plus, o prună oferă o cantitate mică de vitamine B, fosfor și magneziu.
Prunele deshidratate sunt mai bogate în calori decât cele proaspete. O porție de 28 de grame de prune uscate care următoarele valori nutritive:
Calorii: 67;
Carbohidrati: 18 grame;
Fibră: 2 grame;
Zaharuri: 11 grame;
Vitamina A: 4% din doza zilnică recomandată;
Vitamina K: 21% din doza zilnică recomandată;
Vitamina B2: 3% din doza zilnică recomandată;
Vitamina B3: 3% din doza zilnică recomandată;
Vitamina B6: 3% din doza zilnică recomandată;
Potasiu: 6% din doza zilnică recomandată;
Cupru: 4% din doza zilnică recomandată;
Mangan: 4% din doza zilnică recomandată;
Magneziu: 3% din doza zilnică recomandată;
Fosfor: 2% din doza zilnică recomandată.
Tot ce trebuie să știți despre prune
Prunele au capacitatea de a ameliora constipația deoarece au un conținut mare de fibre. O prună conține un gram de fibre. Prunele conțin sorbitol, care este un alcool de zahăr cu efecte laxative naturale.
Prunele pot ajuta la controlul glicemiei. Consumul lor crește nivelurile de adiponectină, un hormon care joacă un rol în reglarea zahărului din sânge. Fibrele încetinesc viteza cu care corpul tău absoarbe carbohidrații după masă, determinând creșterea zahărului din sânge treptat.
Prunele pot fi benefice și pentru îmbunătățirea sănătății oaselor. Unele studii au legat consumul de prune cu un risc redus de afecțiuni osoase, cum ar fi osteoporoza și osteopenia, care se caracterizează printr-o densitate osoasă scăzută.
Sursa: Catine.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook