Tulburările de alimentație pot afecta pe oricine și dacă nu sunt descoperite la timp, pot duce la probleme grave. Care sunt afecțiunile de care știu puțini români.
Anorexia nervoasă, bulimia sau hiperfagia fac parte din categoria celor mai cunoscute tulburări de alimentație. Dar există și afecțiuni mai rare sau mai puțin cunoscute, care fac și acum studiul specialiștilor.
Ortorexia este restrictivă și obsesivă
Potrivit specialiștilor, ortorexia este o variantă a anorexiei destul de răspândită în lume și constă în controlul prea riguros al dietei. Astfel, persoana caută mâncarea perfectă, iar cei cu astfel de afecțiune ajung să evite să mănânce de frică că se vor îmbolnăvi. Deocamdată, cercetătorii spun că aceasta nu e recunoscută oficial ca tulburare de alimentație.
Vă e poftă de lucruri ciudate? Suferiți de pică
O altă afecțiune ciudată, dar cunoscută este pica și este boala celor care consumă lucruri care nu fac parte din categoria alimentelor. Poate fi vorba de cretă, vopsea, acuarele, ba chiar și vopsea lavabilă sau ciment… Specialiștii spun că acest tip de afecțiune apare cel mai des la copiii sub șase ani și la femeile însărcinate. Există și țări unde oamenii consumă lut sau argilă, iar această afecțiune este cunoscută ca și geofagie.
Pregorexia e caracteristică femeilor însărcinată
O altă problemă a femeilor însărcinate, care, de asemenea, nu e diagnosticată oficial este pregorexia. Adică un control obsesiv al femeilor care urmează să aducă pe lume un copil asupra greutății în perioada gravidității. Cercetătorii le recomandă doamnelor să aibă grijă să mănânce cât mai natural cele nouă luni în care micuțul se află în pântece, altfel ar putea influența sănătatea copilului.
Anorexia atletică poate controla viața
Persoanele care obișnuiesc să facă exerciții fizice în mod obsesiv suferă de bulimia exercițiilor sau hipergimnasia, o afecțiune cunoscută, dar, din nefericire, mai puțin tratată. Deși poate deveni o obsesia care vă controlează viața. În plus, odată ce veți trece de anumite limite, se poate pierde densitatea osoasă și pot să apară tulburări hormonale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook