Acest segment a fost neglijat până acum de cercetători. Oamenii de știință au anunțat descoperirea unei „gene misterioase ascunse într-o altă genă” a SARS-CoV-2.
Noua genă identificată – numită ORF3d – este un exemplu a ceea ce se numește o genă care se suprapune: un fel de „genă într-o genă” care este efectiv ascunsă într-un șir de nucleotide, datorită modului în care se suprapune secvențelor codate ale altor gene.
„În ceea ce privește dimensiunea genomului, SARS-CoV-2 și rudele sale se numără printre cei mai longevivi viruși ARN care există”, explică bioinformaticianul Chase Nelson de la Muzeul American de Istorie Naturală, conform Evenimentul Zilei.
Gena ascunsă luptă cu anticorpii, agravând boala
Genele suprapuse sunt dificil de identificat în secvențele genetice. Oamenii de știință s-au străduit să înțeleagă cât mai multe despre acest virus devastator de la începutul acestui an și, în timp ce unele aspecte ale compoziției sale genetice au fost elucidate (inclusiv consensul ferm că „nu a fost făcut în laborator”), arată că nu știm mare lucru.
„Genele suprapuse, probabil, au contribuit la evoluţia şi rapiditatea de a se adapta eficient, pentru a împiedica imunitatea gazdei sau pentru a se transmite”, mai spune Nelson. Încă nu se ştie de ce ORF3d se află acolo, ascunzându-se în genom și străbătând alte gene.
Cercetătorii au descoperit că gena a fost identificată anterior, dar numai într-o singură variantă de coronavirus care afectează pangolinele (găsite în Guangxi, China). În plus, a fost clasificată anterior greșit ca o genă fără legătură. Acum a fost găsită la oameni. Oamenii de știință au putut stabili și că aceasta e responsabilă de un răspuns puternic la anticorpi. Adică reacționează imediat ce intră în apărare anticorpii umanii care luptă cu virusul.
„Nu ştim ce alte scopuri virale ar putea avea suprapunerea ORF3d –suntem încă în întuneric. Ar putea fi relativ benign. S-ar putea să nu fie. Nu știm încă funcţia sa sau dacă există o semnificație clinică”, spune Nelson .
Un lucru e sigur: într-un virus care are doar aproximativ 15 gene cunoscute, descoperirea altei gene… mai ales o genă care se suprapune este o descoperire semnificativă.
Sursa foto: Pixabay
Exclusiv. Ce face Daria Radionova singură în vila logodnicului ei, Bodi, reținut de DIICOT
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook