Simona Ionescu / Redactor Șef

Ultimele noutăți despre vaccinul anti COVID-19. La cât timp își face efectul

Ultimele noutăți despre vaccinul anti COVID-19. La cât timp își face efectul
Vaccinarea anti – COVID-19 va începe în perioada următoare și în România, însă sunt informații importante care trebuie știute. După administrarea primei doze nu înseamnă că sunteți deja imunizați.

Încep să sosească mai multe clarificări și informații cu privire la administrarea vaccinului Pfizer – BioNTech, care, după Regatul Unit a fost autorizat și în Bahrain. Potrivit medicilor, acesta va oferi protecție totală celor cărora le-a fost administrat, după 28 de zile.

Mike Ryan, expert al Organizației Mondiale a Sănătății, a explicat că „datele ne spun că protecția ar putea să nu dureze o viață și, prin urmare, pot apărea noi infectări, vaccinurile nu înseamnă zero COVID”.

Cum se administrează vaccinul

Administrarea vaccinului nu este chiar atât de simplă. O singură doză nu va fi suficientă, după 12 zile de la administrare se va dezvolta o protecție parțială împotriva virusului, după alte trei săptămâni se va administra cea de-a doua doză, iar apoi se va ajunge la cea de-a 28-a zi, când, în teorie, persoana vaccinată ar trebui să aibă o protecție totală, scrie Capital.ro, care citează informații publicate de presa internațională. Acesta e graficul evoluției care a reieșit pe durata experimentării. Prin urmare, cei care vor fi supuși primei vaccinări vor trebui să ia în considerare faptul că protecția nu va fi totală.

Vaccinul în cauză ar trebui, cel puțin în conformitate cu ceea ce spun studiile, să aibă o eficacitate de 95%. Ceea ce atrage atenția pare a fi injecția în sine. Subiectul trebuie ținut sub control și, tocmai din acest motiv, în regiunea Lazio s-a anunțat că vaccinul Pfizer va fi administrat doar în spital. Unii dintre voluntarii care au fost supuşi celei de-a treia faze de testare au fost intervievați de CNN şi păreau destul de entuziaști, însă au explicat că vaccinarea nu este chiar o plăcere.

Efectele secundare ale vaccinului

Canadianul Yasir Batalavi, în vârstă de 24 de ani, a explicat ce a simțit imediat după vaccinare. „Injecția efectivă mi-a părut, la început, un clasic vaccin antigripal, o uşoară înţepătură pe braț. Când am ieșit din spital, rigiditatea s-a agravat puțin. Un lucru cu siguranță ușor de gestionat, dacă nu vrei să-ți dai braţul prea mult peste umăr. Efectele secundare sunt mai degrabă localizate”.

Odată cu cea de-a doua injecție, dată după trei săptămâni, a apărut febra și oboseala. Experții susțin că e vorba de reacții normale ale sistemului imunitar, semn că vaccinul își face treaba.

Cum vor fi monitorizate persoanele vaccinate

Dincolo de toate aceasta, ministrul italian al sănătății, Roberto Speranza, a anunțat totuși că pentru toate vaccinurile pe care Italia (împreună cu restul Uniunii Europene) le-a ales, va fi asigurat un sistem de monitorizare a sănătății, pentru a urmări evoluțiile persoanelor vaccinate.

Profesorul Gianni Rezza a explicat și că „nu există dovezi care să ne spună că cine a fost infectat sau bolnav nu poate fi vaccinat, așa că, în teorie, oricine poate primi vaccinul COVID-19. Este doar o chestiune de priorități. Dacă s-ar decide prioritățile, atunci cei care nu s-au îmbolnăvit ar putea fi vaccinați primii, deoarece se presupune că cei infectați au o anumită protecție”.

 Încă un monolit a apărut! Ce-or face serviciile din atâtea țări de nu dau de cap misterului?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre