În primul rând, ministrul spune că oamenii trebuie să se protejeze dacă întrețin relații intime cu necunoscuți, pentru că variola maimuței se poate transmite astfel. „Am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinența în situația raporturilor sau a relațiilor cu persoane întâmplătoare, cu persoane necunoscute. Nu se referă la o viață fără riscuri, deci cine își asumă astfel de riscuri…
Am dat o astfel de recomandare, evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secrețiilor. Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală și evitarea relațiilor cu persoane cunoscute în mod evident este o măsură de protecție individuală pe care putem să o luăm cu toții cei care suntem la risc sau persoane care sunt la risc pentru așa ceva”, a declarat Rafila despre variola maimuței.
Variola maimuței nu a făcut multe victime în România, încă
Momentan în România, boala abia și-a făcut simțită prezența, însă ministrul afirmă că pe măsură ce numărul de cazuri se va înmulți, vom intra „într-un soi de rutină și în cazul acestei boli”, la fel cum a fost în cazul COVID. „Repet, este vară, sezon estival, sunt multe evenimente în toată țara și în Europa, iar recomandarea aceasta de precauție în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare”, a spus Rafila.
Simptomele variolei maimuței
Erupții cutanate veziculoase care provoacă prurit (mâncărimi)
Leziuni în orice zona a corpului – inclusiv în jurul organelor genitale, anusului
Leziuni în jurul gurii și al ochilor. Acestea se pot manifestă inițial la nivelul feței, ulterior se extind către alte părți ale corpului
Febră
Durere în gât
Durere musculară
Durere de spate
Ganglioni limfatici măriți în volum
Măsuri de prevenție
Izolarea persoanelor cu suspiciune și/ sau diagnostic de variola maimuței
Menținerea igienei mâinilor, folosirea de apă și săpun, dezinfectant pe baza de alcool Vaccinarea contra variolei poate să ofere protecție și contra variolei maimuței
La momentul actual a fost aprobat un alt vaccin pentru prevenirea variolei maimuței, însă nu este disponibil la scară largă. O atenționare importantă din partea organizațiilor din domeniul sănătății se referă la persoanele care au astăzi vârste sub 40-50 de ani și care nu au fost incluse în programele anterioare de vaccinare, prin urmare acestea nu beneficiază de protecția vaccinului contra variolei.
În situația în care prezentați simptome sau suspectați o infecție cu variolă maimuței, adresați-va medicului
Comunicarea riscului și identificare contacților direcți este instrumentul prin care pot fi prevenite răspândirea virusului și gestionarea eficientă a cazurilor diagnosticate.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook