Simona Ionescu / Redactor Șef

Un doctor a pus viața unei gravide în pericol pentru că se temea să nu ia COVID. Un alt medic, cel care a salvat-o, face declarații cutremurătoare

Un doctor a pus viața unei gravide în pericol pentru că se temea să nu ia COVID. Un alt medic, cel care a salvat-o, face declarații cutremurătoare
Valul 4 de COVID-19 terorizează toată populația, inclusiv pe unii medici care au ajuns să refuze să consulte, de teamă că se vor infecta.

Medicii români luptă cu valul 4 cu toate puterile, însă printre ei sunt și unii care nu sunt dispuși să riște pentru a salva viețile semenilor săi. Totodată, o gravidă putea să moară, împreună cu copilul ei, din cauza unui medic care nu a dorit să o consulte sau să o trateze, deoarece aceasta era infectată cu SARS-CoV-2.

Incidentul care se putea sfârși tragic a fost povestit chiar de un alt medic, o doctoriță din Iași care a preluat cazul și care i-a salvat viața femeii însărcinate și pe cea a copilului nenăscut.

Doctor Diana Popovici, medic primar obstetrică-ginecologie și asistent universitar la UMF ”Grigore T.Popa” Iași, a povestit pe Facebook cum un coleg de breaslă a pus viața unei gravide în pericol pentru că se temea de coronavirus. Povestea relatată de medic este tulburătoare în contextul în care ieri s-au înregistrat peste 4.000 de noi cazuri de COVID la nivelul țării.

Relatarea uluitoare a medicului care a salvat pacienta. Să știe toți doctorii cum trebuie acționat!

„Ieri, gardă de primire.

Telefon de la un spital din județ cu următoarea conversație…

“Avem o gravidă cu sarcina de 30 spt, cu dureri și cu test rapid Ag + iar dvs (adică eu!) TREBUIE să o primiți întrucât sunteți spital suport covid iar noi nu suntem”!!! La telefon era șeful de garda cu specialitatea obstetrică ginecologie!

Răspuns: În condițiile în care nimic nu TREBUIE, i am spus acelui medic că sigur o primim, deși NU mai există spitale suport covid (probabil că nu cunoașteți acest aspect!). Însă, solicit evaluarea completă a cazului! Adică va protejați cu masca ffp2, mănuși, viziera și efectuați : consultație, ecografie, cardiotocografie pe care le atașați la evaluarea semnată și parafată de către dvs plus testul rapid Ag pe care l-ați efectuat!

Domnia sa a spus că nu are voie să consulte gravida întrucât este caz COVID!

GĂRZI COVID-19 PENTRU SPORURI?

L-am întrebat: de ce faceți gărzi? Nu putea să-mi răspundă „pt partea materială”, întrucât toată conversația este înregistrată!

L-am mai întrebat dacă pt fiecare consultație care vine în timpul programului normal de lucru, înainte de consult se abate de la protocol și efectuează la toate pacientele teste rapide de Ag (n. antigen)? Nu mi a răspuns!

După aproximativ 2 ore sosește ambulanța (la miezul nopții!) cu gravidă care avea contracții și iminentă de naștere prematură, dar saturația în O2 de 98%, afebrila, TA și AV în limite normale!

Solicit ambulantierei să-mi ofere evaluarea cazului care l-am solicitat de la medicul care a transferat cazul către noi!

NU mi-a dat nimic, NU am decât testul rapid de Ag (n. antigen)!

I-am telefonat (tot de pe telefonul gărzii pt dovadă!) acelui medic și l-am întrebat “Care și cum stă treaba, unde este evaluarea cazului. Dacă măcar o secundă s-a gândit că poate trimite un făt mort și reținut. Sau o placentă praevia centrală sau o HTA gestațională???”

Consult prin poarta spitalului

Răspuns halucinant: Copilul este viu întrucât PRIN intermediul porții spitalului am întrebat-o “mișcă?”, că nu are sângerare genitală întrucât iarăși a întrebat-o, și că NU are voie să consulte cazuri covid!!!

Unde scrie că nu ai voie să consulți urgență covid fiind și o transferi la 100 de km FĂRĂ a fi evaluat cazul?

În care cod deontologic și în care lege 95/2006 scrie așa ceva???

I-am spus că astăzi îi fac hârtie scrisă către conducerea spitalului și către DSP pentru refuzul de a acordă asistență medicală în situații de urgență!!!… Ceea ce am și făcut!!!

Și voi face pt toți medicii care vor transferă cazurile neevaluate și neinvestigate!

Mi-a închis telefonul!

Am intrat la femeia cu covid, unde am evaluat cazul și am internat-o!

Pentru cei care se dau “loviți” în aripa în timp de pandemie:

NU mai există noțiunea de suport covid!

Există Ordinul 434 prin care sunteți obligați să asigurați asistență medicală la urgențe, până la stabilizarea cazului și abia ulterior să transferați cazul către spitalul de profil!

Dată viitoare, în afară de informarea conducerii spitalului și a DSP ului (în scris!), voi informa direct Centrul care se ocupă de distribuirea pacienților COVID!”, a povestit dr. Diana Popovici.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre