Simona Ionescu / Redactor Șef

Un mare expert în vaccinuri avertizează: „Nu putem vaccina planeta o dată la șase luni”

Un mare expert în vaccinuri avertizează: „Nu putem vaccina planeta o dată la șase luni”
Declarația profesorului de la Oxford Sir Andrew Pollard, președintele Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI), a apărut în presa engleză cu litere de-o șchioapă.

Varianta Omicron continuă să devasteze Marea Britanie, dar medici au arătat că sunt forme mai ușoare de boală, care pot fi controlate, iar decesele și internările la ATI au scăzut. Din acestă cauză premierul Boris Johnson nu a mai impus noi restricții drastice. Expertul în vaccinuri consideră că Marea Britanie nu ar trebui să înceapă să lanseze al patrulea vaccin împotriva Covid-19 până când nu există mai multe dovezi că este necesară și a patra doză.

Sir Andrew Pollard, unul dintre experții de top ai țării, a declarat ieri că administrarea vaccinurilor de rapel tuturor la fiecare șase luni este „nu este sustenabilă”. El a spus că viitoarele acțiuni de imunizare ar trebui să-i vizeze pe cei mai vulnerabili, mai degrabă decât pe toți adulții.

Presa engleză scrie că Marea Britanie a comandat, luna trecută, încă 114 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, stoc pentru următorii doi ani. Guvernul a luat măsura preventiv, pentru a „proteja viitorul” unei noi campanii de vaccinare, dar nu este încă clar cum vor fi utilizate aceste doze. Pe de altă parte, a apărut știrea că Israelul a aprobat deja a patra doză pentru persoanele peste 60 de ani, în timp ce oficialii germani din domeniul sănătății au avertizat că va fi necesar un al doilea rapel pentru a gestiona Omicron.

„Nu putem vaccina planeta o dată la șase luni”

Sir Andrew, care încet-încet și-a schimbat declarațiile după ce a observat evoluția pandemiei, a insistat anterior că s-ar putea să nu fie nevoie de amplificatoare, a spus: „Viitorul trebuie să se concentreze pe cei vulnerabili și să pună la dispoziție vaccinuri sau tratamente pentru a-i proteja.

Știm că oamenii au anticorpi puternici timp de câteva luni după al treilea vaccin, dar sunt necesare mai multe date pentru a evalua dacă, când și cât de des cei care sunt vulnerabili vor avea nevoie de doze suplimentare”, a declarat ieri expertul în epidemiologie.

Andrew Pollard, președintele Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI), a adăugat: „Nu putem vaccina planeta o dată la patru sau șase luni. Nu este durabil sau accesibil. În viitor, trebuie să-i țintim pe cei vulnerabili”, este declarația lui publicată în dailymail.co/uk.

Site-ul a publicat și un „grafic care arată țările care au dat cel mai mare număr total de doze de vaccin și rapel la 100 de locuitori. Jurnaliștii demonstrează cum sunt acum un număr de națiuni, depășind în medie două doze de persoană. Regatul Unit este un performer de nivel mediu în cohorta inferioară a primilor 20 de performeri, în timp ce SUA nu reușește să facă față”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre