Rosul unghiilor sau onicofagie, cum îi spun specialiștii, este o afecțiune cronică care este repetitivă și compulsivă în natură și, în general, observată la copii și adulți tineri.
Studiile au arătat că rosul unghiilor (onicofagia) este un lucru obișnuit la 30% din populație. Dar dacă vă roadeți unghiile în mod cronic, ați putea să vă deteriorați unghiile și pielea din jur. Ca să nu mai vorbim de faptul că, dacă vă puneți regulat degetele în gură, ați putea să vă infectați organismul cu bacterii.
De ce își rod oamenii unghiile
Cei mai mulți oameni încep să-și roadă unghiile în copilărie, după vârsta de trei sau patru ani. Mușcatul unghiilor poate începe, de asemenea, în timpul adolescenței sau la vârsta adultă. Dar, spun medicii, acest obicei brusc de a vă roade unghiile, poate fi un efect secundar al medicamentelor. Indiferent de momentul în care se formează obiceiul, acesta începe adesea ca un mecanism de adaptare ca răspuns la senzația de nervozitate, plictiseală, singurătate sau foame.
Puteți suferi de probleme emoționale
Printre factorii care duc la rosul unghiilor, sunt problemele emoționale. Fie că e vorba de anxietate, tulburare de deficit de atenție/hiperactivitate (ADHD), enurezis, anxietatea de separare. Mușcătura patologică sau severă, incontrolabilă a unghiilor este cel mai frecvent comportament repetitiv centrat pe corp.
Persoanele cu o tulburare BFRB care își mușcă unghiile pot avea și alte comportamente repetitive centrate pe corp, cum ar fi scărpinatul pielii și trasul de păr. Aceste tulburări de comportament sunt legate de tulburările obsesiv-compulsive, iar unele persoane au o tendință genetică spre ele.
De ce este rău să vă roadeți unghiile
Indiferent când sau de ce începeți să vă roadeți unghiile, obiceiul poate fi dificil de întrerupt odată ce s-a format. Iar rosul repetat al unghiilor poate provoca apariția unor probleme care vă pot da bătăi de cap. E vorba de probleme dentare, cum ar fi alinierea greșită și dinții ciobiți, infecții fungice la nivelul patului unghial, infectarea cu baterii.
Dar și probleme la nivelul gurii, inclusiv dureri de maxilar și leziuni ale țesuturilor moi, infecții ale pielii, leziuni ale țesuturilor la nivelul degetelor, unghiilor și cuticulelor. De asemenea, este posibil să ingerați bacterii care pot duce la infecții stomacale sau intestinale.
Cele mai bune remedii
Pentru a scăpa de acest obicei, e bine să mențineți unghiile tăiate. În cazul doamnelor, e bine să aibă mereu unghiile date cu ojă. Puteți folosi des și mănuși pentru că nu veți mai fi tentați să roadeți unghiile. Dacă nu puteți renunța de unul singur la obiceiul de a vă roade unghiile, terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapia de acceptare și angajament (ACT) pot fi prieteni de nădejde.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook