O analiză pe o serie mare de cercetări care investigau legăturile dintre nutriție și sănătatea mintală a confirmat faptul că există o corelație puternică între depresie și anxietate printre vegani și vegetarieni, în comparație cu persoanele care consumă carne, scrie IFL Science.
De ani de zile oamenii de știință au încercat să demonstreze dacă este mai sănătos să mâncăm carne sau nu. Specialiștii au cercetat acum felul în care un meniu exclusiv vegetarian își pune amprenta asupra sănătății noastre psihice. Concluziile au fost publicate în revista „Critical Reviews in Food Science and Nutrition”.
Cercetarea a urmărit date adunate de-a lungul timpului privind consumul sau, respectiv, evitarea cărnii și apariția depresiei și anxietății. Cercetătorii au utilizat cinci baze de date online pentru a identifica studiile relevante și s-a oprit la 20 dintre acestea. Ei au analizat rezultatele în privința a 171.802 de participanți, din care 157.778 consumatori de carne și 13.259 vegetarieni sau vegani.
Mai degrabă vegetarienii au probleme psihice
Rezultatele au arătat o asociere directă între stările psihice de tipul depresiei și anxietății și consumarea sau evitarea cărnii în alimentație. Mai exact, persoanele care consumă și carne, s-a dovedit că au rata mai redusă de depresie și anxietate, în comparație cu veganii și vegetarienii. Pe de altă parte, analiza studiilor menționate a scos la iveală prezența mai mare a tulburărilor emoționale de tipul anxietății sau depresiei, în rândul persoanelor cu un meniu vegetarian sau vegan.
„Scopul acestei meta-analize a fost extinderea cercetărilor noastre sistematice anterioare și să furnizeze dovezi cantitative pentru informarea clinicienilor și a decidenților politici, pentru cercetări ulterioare. Rezultatele arată că abstinența de la carne (dietă vegetariană sau vegană) este vizibil asociată cu sănătate mintală mai deficitară, specific cu niveluri mai ridicate de depresie și anxietate”, au scris autorii cercetării.
La ce concluzie au ajuns oamenii de știință germani
O altă cercetare realizată de oamenii de știință de la Universitatea Bochum pe un eșantion de 50.000 de persoane și publicată în luna august a ajuns la aceleași concluzii. Cercetătorii germani Sebastian Ocklenburg și Jette Borawski au investigat studiile publicate care au comparat indicatorii privind depresia în rândul unor persoane vegetariene și al unora care consumă carne.
Astfel, oamenii de știință au descoperit o creștere semnificativă a indicatorilor legați de depresie în rândul persoanelor vegetariene comparativ cu cele care consumă carne.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook