Organizația Mondială a Sănătății a dat o veste grea celor care folosesc căștile! A estimat că aproximativ un miliard de tineri din întreaga lume ar putea fi expuși riscului de pierdere a auzului din cauza obiceiurilor nesigure de ascultare, pe care le practică prin intermediul căștilor.
Traversați strada, urcați în metrou, călătoriți cu autobuzul, savurați o cafea. Majoritatea oamenilor fac acest lucru în timp ce nu vă lipsesc căștile audio. Atenție! Riscurile sunt mari dacă le folosiți prea multă vreme.
Nu dați volumul mare la căști
Principala preocupare cu privire la căști este expunerea la volum pe care acestea o oferă urechilor. Căștile sunt capabile să producă niveluri foarte ridicate de sunet foarte aproape de ureche care sunt foarte periculoase. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că nu este vorba întotdeauna de volumul căștilor, ci și de durata lungă pentru care sunt folosite căștile.
Efecte secundare ale utilizării căștilor
Odată ce veți folosi căștile perioade lungi de timp vă puteți confrunta cu pierderea auzului indusă de zgomot, tinitus, hiperacuzis, amețeli, apariția durerii la nivelul urechilor. Întrucât căștile sunt plasate direct în canalul auditiv, acestea blochează trecerea aerului, ceea ce sporește șansele de apariție a infecțiilor în ureche. Utilizarea regulată și pe termen lung a căștilor crește, de asemenea, dezvoltarea bacteriilor.
Aceste bacterii rămân pe căști și la mai multe utilizări infectează urechea. Atunci când căștile sunt împărțite, aceleași bacterii din urechea unei persoane se transferă la cealaltă persoană, expunând-o și pe aceasta la infecții grave ale urechii. Undele electromagnetice pe care le generează căștile duc la probleme pe termen lung și pentru creier. Nivelurile ridicate de zgomot în decibeli retrag izolația fibrelor nervoase care transportă semnale de la ureche la creier.
Cum să evitați deteriorarea auzului prin căști
Pentru a preîntâmpina problemele, nu mențineți volumul foarte ridicat, limitați expunerea la zgomote puternice, precum și durata acestora și încercați să folosiți căști cu anulare a zgomotului. Folosiți modelul over-the-ear pentru a evita vibrațiile directe ale sunetului la nivelul timpanelor, precum și contactul direct cu canalul auditiv.
Dezinfectați regulat căștile pentru a opri acumularea de bacterii. Evitați utilizarea căștilor atunci când călătoriți cu mașina, autobuzul, trenul sau chiar și când mergeți pe jos. Călătorind într-un mijloc de transport în comun deja zgomotos se adaugă nivelul decibelilor din cauza sunetului din jur.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook