Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat, vineri, că în acest moment nu mai vede necesară urgenţa certificatului verde. Concluzia la care a ajuns este legată de faptul că în câteva săptămâni speră să se încheie valul 5 al pandemiei de COVID-19.
„În acest moment nu mai văd urgenţa certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă (…) presupune un timp de la momentul adoptării până la implementarea ei efectivă. Va mai însemna câteva săptămâni. Iar eu sper că acest val al cincilea în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 şi sper ca până la sfârşitul lunii februarie să ajungem într-o situaţie…”, a afirmat Alexandru Rafila, la postul tv Digi24.
Vaccinarea continuă să fie metoda salvatoare
Alexandru Rafila a insistat pentru continuarea vaccinării. În opinia sa, „protecţia împotriva bolii oferită de vaccinare este mult mai mică în acest moment faţă de această variantă, faţă de variantele anterioare”. Însă recomandă „cu tărie în continuare vaccinarea”, deoarece proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare la nevaccinaţi decât în rândul celor imunizaţi.
Ministrul crede că la ultimele două tulpini, Delta și Omicron, s-a văzut scăderea eficienței vaccinului.
Totuși, a spus doctorul Rafila, persoanele vaccinate au fost mult mai ferite de cazuri grave și deces, decât cele nevaccinate.
”Acum vedem că protecția vaccinării împotriva acestei forme de boală este mai mică. La început se spunea de 90%. Ulterior, odată cu apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactată de vaccinare. Iar acum cu Omicron, și mai puțin.
Sigur că în cele trei faze avem un beneficiu major dat de vaccin și din acest motiv recomand cu tărie vaccinarea. Mă refer aici la proporția de decese. (…) Imunitatea de grup e un obiectiv greu sau chiar imposibil de atins”, a arătat ministrul.
Prea târziu pentru certificatul verde
Decizia politică pentru certificatul verde nu a fost luată la timp, iar acum e tardivă.
În opinia ministrului Sănătăţii, certificatul verde ar fi fost necesar înainte de valul 4, dar pentru asta era nevoie şi de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.
„Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii, cine e de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook