Scăpați de mahmureală folosind rețeta rușilor. E testată și chiar face minuni!

Scăpați de mahmureală folosind rețeta rușilor. E testată și chiar face minuni!
Apetența rușilor pentru băutură și mâncăruri grele e binecunoscută de secole. Cu așa „tabieturi” e de la sine înțeles că tot ei au inventat și „leacul de a doua zi”. Acesta drege și cea mai teribilă mahmureală.

După chermeze cu mâncăruri grase stropite din belșug cu alcool, o reţetă tradiţională rusească o ciorbă face minuni. „Solyanka (sau Solianka) este recomandarea numărul unu a ruşilor când e vorba de a drege efectele unei nopţi petrecute á la rousse”, scrie Emanuel Ciocu pe cevabun.ro.

Unele izvoare susţin că originea ciorbei Solyanka Sbornaya Mysnaya (pe numele  ei întreg) ar fi în Ucraina secolului XVII, altele, sondează compoziţia ei complexă şi identifică în ea resturile platourilor de aperitive din noaptea petrecerii. Ceea ce contează însă, este efectul ciorbei.

„Această supă densă, sărată (numele ei înseamnă sare), dulce şi acrișoară, reuneşte în egală măsură ingredientele necesare unui cocktail anti-mahmureală, care, culmea norocului, coincid cu resturile din ziua petrecerii, de la feluri principale, la murături şi decoruri: carne fiartă sau friptă, cârnaţi, şuncă, ceapă, roşii, castraveţi muraţi, ciuperci, capere, măsline verzi, etc. Din acest motiv este cea mai iubită mâncare de după Revelion”, mai spune Ciocu. Foarte populară până acum în Rusia, Ucraina şi Germania supa e apreciată de „cunoscători”, pe tot globul.

Rețetă pentru Solyanka

Pentru o ciorbă de opt porţii veți avea nevoie să petreceți în bucătărie cam jumătate de oră.

Iată modul de preparare. Două cepe medii se taie împreună cu cinci castraveţi muraţi, şase cremvuşti şi 150 de grame de şuncă, pastramă sau muşchi ţigănesc. Toate se pun într-o oală cu două linguri de ulei, se rumesnesc un minut, apoi se adaugă o lingură de făină, trei linguri de pastă de tomate şi se ”stinge” totul cu doi litri de supă de carne.

Se mai adaugă patru roşii proaspete tăiate, o cană de măsline verzi şi o lingură de capere zdrobite. Supa trebuie să fiarbă 10 minute, ca să se lege. Apoi se adaugă în ea trei lămâi tăiate cuburi mari, cu tot cu coajă. Solyanka se serveşte fierbinte, cu o lingură de smântână şi verdeaţă.