Simona Ionescu / Redactor Șef

Bodi, ai grijă: se schimbă codul penal! Bărbații violenți nu vor mai scăpa dacă iubitele își retrag plângerile

Bodi, ai grijă: se schimbă codul penal! Bărbații violenți nu vor mai scăpa dacă iubitele își retrag plângerile
Dacă modificarea adusă de parlamentari, săptămâna aceasta, Codului Penal, ar fi fost deja în vigoare, și dacă Poliția s-ar fi autosesizat în cazul vreuneia din bătăile (reale) aplicate de Bodi Biancăi Drăgușanu, bărbatul s-ar fi ales cu dosar penal și sancțiuni. Noile reglementări prevăd că în cazul unei violențe pentru care polițiștii se sesizează din oficiu, nu mai există cale de împăcare, iar vinovatul va fi sancționat.

“Camera Deputaților a adoptat cu vot unanim modificarea art. 199 alin. (2) C.pen. care privește violența în familie în sensul eliminării posibilității părților de a se împăca în cazul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe (art. 193 C.pen.) sau vătămare corporală din culpă (art. 196 C.pen.) săvârșite asupra unui membru de familie”, afirmă avocatul Cristian Roman.

Membrii familiei, în conformitate cu dispozițiilor art. 177 C.pen. sunt: ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora ( inclusiv cei adoptați), precum şi persoanele devenite prin adopţie, potrivit legii, astfel de rude; soţul; persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi sau dintre părinţi şi copii, în cazul în care convieţuiesc.

În continuare vor exista două modalități prin care organele de urmărire penală se pot sesiza referitor la săvârșirea unor infracțiuni de loviri sau alte violențe, respectiv vătămare corporală din culpă, săvârșite asupra unui membru de familie. În măsura în care victima formulează o plângere prealabilă, tragerea la răspundere penală a făptuitorului nu va putea fi posibilă dacă se retrage această plângere.

Efecte penale în cazul faptelor la care poliția se autosesizează

În schimb, modificarea produce efecte în cazul în care organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de violență domestică întrucât părțile nu se vor mai putea împăca, aceasta fiind noutatea modificării legislative. Pentru ca modificările să intre în vigoare mai este necesară promulgarea lor de către Președintele României care trebuie realizată într-un termen de cel mult 20 de zile de la primirea proiectului.

“Apreciem că excluderea împăcării în cazul infracțiunile săvârșite asupra unui membru de familie reprezintă un pas înainte pentru ținerea sub control a fenomenului de violență domestică care este mai prezent ca niciodată în contextul pandemiei actuale“, a mai spus avocatul Cristian Roman.

Chiar dacă efectele imediate probabil că nu vor fi majore, în principal fiind descurajate de la comiterea faptelor persoanele care au antecedente penale, pe termen lung rezultatele ar trebui să fie pozitive și să ducă la scăderea incidenței faptelor de violență domestică.

Sursa foto: Pixabay

Cât de tare a traumatizat-o Petre Roman pe fiica sa, Oana, în copilărie. Pedeapsa cu debaraua

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre