Sânzienele datează din cele mai vechi timpuri și este celebrată în apropierea solstițiului de vară. Ce ritual fac fetele în această zi pentru a-și găsi ursitul.
Cine sunt Sânzienele
Dacă despre Rusalii se știe că sunt ființe rele, Sânzienele sunt opusul acestora. Frumoase și bune la suflet, acestea se spune că umblă prin pădure și câmpuri pe unde nu calcă picior de om, iar în noaptea dinspre 23 spre 24 iunie cântă și dansează. De asemenea, se spune că Sânzienele tămăduiesc de boli și ajută femeile, dar și animalele să fie fertile.
Coronițele arată dacă fetele se vor căsători în acest an sau nu
Din bătrâni există un ritual pe care fetele îl fac cu sfințenie de Sânziene. Cine vrea să-și viseze ursitul trebuie să culeagă flori de sânziene în ajunul sărbătorii apoi să le pună sub pernă. De asemenea, se realizează coronițe, care se vor lăsa peste noapte în grădină.
Dacă în dimineața zilei de Sânziene peste acestea a căzut roua, atunci se vor mărita cu siguranță. Bunicile spun că fetele nu au voie să smulgă florile, ci să le taie dintr-o singură mișcare. De asemenea, coronițele se vor ține de fete le capul patului pentru a fi frumoase tot anul și a alunga orice spirit rău care ar încerca să intre în cameră.
Ritualul spălării cu rouă
Tot pentru a vedea dacă se mărită, fetele fac și ritualul spălării cu rouă. Se adună rouă în zorii zilei de pe plante, dar din locuri în care oamenii mai puțin sau deloc și se pune pe o pânză albă, care se va stoarce într-o oală nouă. Fetele se vor spăla cu această rouă și își vor găsi ursitul. Și femeile căsătorite pot face acest ritual, convinse fiind că vor fi iubite de soți toată viața.
Nimeni nu are voie să muncească în această zi
Potrivit tradiției, în ziua de Sânziene nimeni nu are voie să muncească. Cine nu respectă această sărbătoare așa cum trebuie, se spune că poate fi trăznit de fulger și chiar poate supăra Sânzienele. De asemenea, în ziua de 24 iunie la sate se obișnuiește să se joace Drăgaica. Fetele se adună în grup, iar una dintre ele se îmbracă în mireasă și se împodobește cu spice de grâu. Aceasta merge pe ulițele satului, cântă și dansează și se spune că va avea grijă de roade.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook