Simona Ionescu / Redactor Șef

Intrăm în Postul Crăciunului. Ce tradiții se respectă din bătrâni

Intrăm în Postul Crăciunului. Ce tradiții se respectă din bătrâni
15 noiembrie este o zi cu mare însemnătate pentru toți creștinii. Începe Postul Crăciunului, un moment foarte important pentru suflet și trup.

Credincioșii se pregătesc pentru perioada de post înaintea sărbătorii Nașterii Domnului. 14 noiembrie este ultima zi în care mai putem mânca de dulce.

Intrăm în Postul Crăciunului. Ce tradiții se respectă din bătrâni

Potrivit sfinților părinți, Postul Crăciunului ne amintește de postul drepților din Vechiul Testament, dar și de cel al lui Moise de pe Muntele Sinai. Perioada de 40 de zile până la Nașterea Mântuitorului este însă mai ușoară decât în Postul Paștelui, pentru că există multe dezlegări la pește.

Ce să faci ca să ai spor în casă

Una dintre cele mai interesante tradiții din Postul Crăciunului se referă la fetele necăsătorite. Se spune că pentru a avea o soartă bună și a-și găsi perechea cât mai repede, acestea trebuie să bată cât mai bine pernele. O plină de tradiții este 16 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Matei.

Din cele mai vechi timpuri, în zona Hațegului fetele merg la fântâna din sat și, imediat ce cântă cocoșul, aprind o lumânare și o pun pe marginea fântânii.

Dacă fata este credincioasă, lumina care se reflectă în apă îi va arăta fetei chipul celui pe care îl va lua în căsătorie. Femeile care vor să aibă spor în casă nu au voie să lucreze în această zi decât până la amiază.

Nu se fac nunți

Nimeni nu are voie să bea în cele săptămâni de post, altfel va avea mari probleme. Bătrânii știu și cum va fi primăvara anului care vine în funcția de cum va fi timpul în Postul Crăciunului. Iar dacă este vreme liniștită, atunci primăvara va fi ploioasă. Locuitorii din zona Bucovinei mai au o tradiție de care țin seamă.

Cine visează grâu verde în postul Crăciunului va avea un an plin de roade. Din ziua de 14 noiembrie și până pe 24 decembrie nu se fac nunți. Sunt scutiți de la Postul Crăciunului “bătrânii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare, diabeticii, anemicii, copiii în creştere până la 16 ani şi pacienţii cu probleme cronice,” spun specialiștii.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre