Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea locului din care Iisus S-a înălţat la cer

Povestea locului din care Iisus S-a înălţat la cer
Învierea Mântuitorului și Înălțarea Sa la cer este un moment definitoriu pentru religia creștină. Locul unde s-a întâmplat acest lucru este considerat sacru, însă nu numai de către creștini.

Muntele Măslinilor, locul de unde Mântuitorul Iisus Hristos s-a înălțat la cer, după Înviere, este situat la est de Orașul Vechi al Ierusalimului. Numele i-a fost dat datorită livezii de măslini care îi acoperea înălțimea, în trecut. Cu o importanță religioasă semnificativă în creștinism, iudaism și islam, Muntele Măslinilor face parte, de fapt dintr-un lanț de dealuri care se întinde de la nord la sud pe o distanță de aproximativ 3,5 km, cu o lățime de aproximativ 1,6 km. Vârful său atinge o altitudine de 826 de metri, fiind cu aproximativ 100 de metri mai înalt decât Orașul Vechi din Ierusalim.

Muntele Măslinilor este separat de Orașul Vechi prin Valea Chedron (sau Kidron), un curs de apă uscat care curgea spre sud, către Marea Moartă. La nord se înalță Muntele Scopus, iar la sud se întinde Valea Iosafat, unde se află bine-cunoscuta Grădină Ghetsimani, un alt loc semnificativ în viața lui Iisus Hristos, unde venea deseori alături de discipolii săi, conform Noului Testament.

Muntele Măslinilor nu este important numai pentru creștini. În iudaism, locul este asociat cu învierea morților, eveniment despre care se spune că va avea loc atunci când Mesia va veni.

Și în islam, Muntele Măslinilor este nun loc important. Este menționat indirect în Coran, fiind asociat cu măslinul sfânt și uleiul său. Este considerat un loc sacru datorită legăturii sale cu profetul Isa (Iisus), care are un rol deopotrivă important în tradiția islamică.

De ce este important Muntele Măslinilor în creștinism

În creștinism, Muntele Măslinilor are o semnificație profundă, fiind asociat cu mai multe evenimente importante din viața lui Iisus. Aici, Iisus Hristos și-a petrecut ultima sa noapte înainte de a fi arestat, rugându-se în Grădina Ghetsimani, situată, cum am arătat în apropiere. Conform Evangheliei după Luca, în această grădină, Iisus a căutat ajutor și îndrumare de la Dumnezeu, exprimându-și teama și tristețea înainte de a fi crucificat.

Muntele Măslininilor și Grădina Ghetsemani
Muntele Măslininilor și Grădina Ghetsemani sunt locuri considerate sacre de către credincioși (Instagram)

Acest moment relevă aspectele umane și divine ale naturii lui Iisus și marchează un moment deosebit de profund pentru toți creștinii. Muntele Măslinilor este, de asemenea, locul în care, conform tradiției creștine, Iisus a plâns pentru Ierusalim și a prezis distrugerea sa. Pe lângă aceste evenimente, Muntele Măslinilor este și locul de unde, potrivit credinței creștine, Iisus s-a înălțat la ceruri după Învierea Sa, un eveniment cunoscut sub numele de Înălțarea Domnului.

După Înviere, Iisus s-a întâlnit cu ucenicii săi pe Muntele Măslinilor și le-a dat „Marea Trimitere”, fundamentul biblic al lucrării de diseminare a credinței creștine în lume, îndemnându-i să meargă și să facă ucenici din toate națiunile. Apoi, în fața lor, Iisus s-a înălțat la ceruri. Locul exact de pe munte unde se presupune că a avut loc Înălțarea este acum marcat de Biserica Pater Noster și Capela Înălțării.

Cimitir vechi de trei milenii pe Muntele Măslinilor

Muntele Măslinilor este cunoscut și pentru cimitirul evreiesc vechi de 3.000 de ani, care se întinde pe versanții săi. Acest cimitir este considerat unul dintre cele mai vechi și mai importante din lume, având în jur de 150.000 de morminte.

Numeroase personalități din istoria evreiască și biblică sunt înmormântate în acest loc, istoria consemnând inclusiv profeți, învățați, rabini și lideri spirituali. Printre cei mai cunoscuți sunt Hulda, o profetă din timpul Regelui Iosia, Zaharia, profet și autor al unei cărți din Vechiul Testament, sau Absalom, fiul Regelui David.

Pe Muntele Măslinilor se găsește cel mai vechi cimitir din lume, cu peste 150.000 de morminte, unele ale unor profeți biblici (Instagram)

Cimitirul de pe Muntele Măslinilor este dorit ca loc de înmormântare de mulți evrei, datorită credinței iudaice în învierea morților la venirea lui Mesia. În timp, acest loc a devenit sacru, devenind un simbol al momentului Învierii Domnului.

Pe lângă cimitirul evreiesc, Muntele Măslinilor găzduiește și alte morminte și monumente funerare importante, cum ar fi Biserica Tuturor Națiunilor și Biserica Agoniei, care marchează locul în care Iisus s-a rugat în Grădina Ghetsimani. De asemenea, tot aici se află și mormântul Fecioarei Maria, mama lui Iisus, un loc venerat atât de creștini, cât și de credincioșii musulmani.

Sursa foto: Instagram, Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre