Simona Ionescu / Redactor Șef

Tradiții mai puțin cunoscute pentru ajunul și sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului păstrate de femei

Tradiții mai puțin cunoscute pentru ajunul și sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului păstrate de femei
Peste doar câteva zile, întreaga creștinătate o va cinsti pe Fecioara Maria. Ce tradiții trebuie să țină femeile atât de sărbătoare, cât și în ajunul zilei de 15 august.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este plină de tradiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie din cele mai vechi timpuri. Ce trebuie să facă femeile și în ajunul zilei de 15 august.

Tradiția spune că cea mai importantă tradiție dintre toate este ca în ajunul Adormirii Maicii Domnului femeile să dăruiască haine și mâncare unor persoane cu probleme financiare sau suferinde. Întocmai cum a făcut Preacinstita Fecioară atunci când și-a dăruit hainele femeilor care o îngrijeau. Printre produsele de post care se împart sunt plăcinte cu fructe, orez, ciuperci și legume.

Consumați porumb fiert pe 14 august

O altă tradiție veche este ca în ajunul Adormirii Maicii Domnului să se consumă de către credincioși porumb fiert, pentru că se spune că este cel mai dulce. De asemenea, cine mănâncă în această zi porumb fiert va avea parte de prosperitate și sănătate. Tot pe 14 august trebuie să aveți în farfurie și struguri, iar cine îi nimerește pe cei dulci va fi norocos și sănătos tot anul.

Gospodinele duc la biserică flori și fructe

Gospodinele duc la sfințit fructe de vară și flori

În ziua Adormirii Maicii Domnului, femeile se duc la biserică cu coșuri pline cu fructe, piersici, caise, prune, mere și pere, dar și cu flori, precum trandafiri, busuioc, crini, margarete. După ce fructele vor fi sfințite de preoți, se vor împărți familiei și copiilor.

Fetele necăsătorite vor primi busuioc sfințit de la preoți, care va purtat pentru a avea noroc în dragoste. Celelalte flori primite de la biserică vor fi puse acasă, la icoane. Lângă acestea se pune să arde toată ziua o lumânare.

Se culeg ultimele plante de leac

Ziua de 15 august este și momentul în care se culeg ultimele plante de leac, care se vor pune la uscat și vor fi folosite pentru ceaiuri și tincturi. După ziua de 15 august, cunoscută ca și Sântămărie, se spune că nimeni nu trebuie să mai meargă la scăldat. Ciobanii coboară cu oile din munte, iar după 15 august să dă drumul la sezonul nunților care ține până când se intră în Postul Crăciunului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre