Adormirea Maicii Domnului, cinstită pe 15 august, este momentul când se desparte lunile călduroase de cele reci.
Adormirea Maicii Domnului, 15 august. Ce nu aveți voie să faceți în această zi
Din bătrâni, în părțile Transilvaniei, în ziua sfintei Marii, femeile căsătorite duc la biserică struguri și prune ca să fie sfințite, apoi împărțite. La rândul lor, fetele nemăritate vor duce la biserică flori culese din grădină. După ce acestea sunt sfințite de preoți, vor fi puse la icoane, în credința că va feri familia de probleme și boli.
Tot în această zi femeile însărcinate se roagă Maicii Domnului să le protejeze pruncii și să le ajute să nască copii sănătoși. De asemenea, nu sunt uitați nici cei trecuți în neființă, astfel că pe 15 august tradiția spune să mergeți la cimitir să tămâiați mormintele.
Nu se aprinde focul cu două zile înainte de marea sărbătoare
Vechile superstiții spun că nu e bine să fie aprins focul cu două zile înainte de sărbătoarea Sfintei Marii. În caz contrar, riscați să vă îmbolnăviți. La fel de important este să nu se consumă preparate care necesită încălzire la foc. Nici un gospodar nu trebuie să necinstească ziua Sfintei Marii, pentru că va avea recoltele blestemate, iar vitele se vor îmbolnăvi. Fetele necăsătorite se roagă în această zi să le aducă Maica Domnului ursitul, iar femeile căsătorite să aibă spor și liniște în casă.
Fetele necăsătorite trebuie să poarte în sân un fir de năpraznic
De asemenea, fetele necăsătorite trebuie să poarte în sân toată ziua un fir de năpraznic și să aprindă candela. Nu vă tundeți pe 15 august și nu-l aruncați sub nici o formă la gunoi. De asemenea, nu intrați în ape curgătoare. Există și tradiția ca fetele nemăritate să-și pună un fir de busuioc sub păr ca să își viseze jumătatea. Nu în ultimul rând, nu e bine să dormiți pe prispa casei de Adormirea Maicii Domnului. Tot tradiția spune că cine merge înapoi, va atrage tristețea Fecioarei Maria.
Sursă foto: kanal D
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook