Simona Ionescu / Redactor Șef

Șoc și groază. Cât a ajuns să coste o banală shaorma pe Glovo. Prețul amețitor și-l permit doar bogații

Șoc și groază. Cât a ajuns să coste o banală shaorma pe Glovo. Prețul amețitor și-l permit doar bogații
Un preparat preferat de români a ajuns un lux. Delicioasa șaorma și-o mai permit astăzi doar bogații, în condițiile în care pe vremuri se găsea și la prețul de doar 5 lei. În prezent, o lipie cu carne rotisată, murături și salată costă o avere.

Pe aplicația glovo.ro, care face livrări de mâncare, shaorma cu cartofi, alături de o sticlă cu apă plată, se vinde cu aproape 77 de lei. Creșterea enormă de preț vine, probabil, ca urmare a majorării costului energiei, carburanților și, evident, al întregului lanț de alimente. Se pare însă că măririle nu se vor opri aici, pentru că luna decembrie aduce un nou val de scumpiri.

Printre produsele pentru care românii vor fi nevoiți să scoată din portofel mai mulți bani, înainte de sărbători, se numără carnea de porc, uleiul și lactatele.

Dacă în prezent, un kilogram de carne costă 25 de lei, în preajma sărbătorilor, prețul ar putea sări de 30 de lei.

Uleiul, aliment scumpit succesiv în ultimele luni, va marca o nouă creștere a prețului. Astfel că, de la 14 lei, un litru va ajunge să coste 18 lei. Și laptele se va scumpi de la 8 la 10 lei.

Deliciu important din Orient

Șaorma este un mod delicios de a savura puimiel sau carne de vită marinată și gătită încet la proțap. Preparatul se servește de obicei înfășurat în lipie și cu adaos de legume și sosuri.

Binecunoscuta șaorma este un produs culinar importat din Orient, extrem de apreciat în ţara noastră. Etimologic vorbind, cuvântul provine dintr-un termen turcesc, care se traduce prin verbul „a învârti“. Turcii o numesc „doner kebab“, care înseamnă kebab rotit.

Turcii i-au pus și garniturile de salată, castraveți, rosii etc. și o serveau într-o chiflă cu susan. O altă variantă presupune că șaorma în lipie este o invenţie mai recentă (1950), a unui turc emigrat în Germania care şi-a dat seama că în acest fel le este mai uşor clienţilor să o ia acasă.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre