Specialitatea Loredanei Groza: Mic dejun indian – dosa cu coconut chutney și sambar

Specialitatea Loredanei Groza: Mic dejun indian – dosa cu coconut chutney și sambar
Loredana Groza este o împătimită a bucătăriei indiene. Când a participat la Chefi la cuțite, a preparat o rețetă de mic dejun indian fabulos - Dosa cu coconut chutney și sambar. Vedeta spune că e specialitatea ei.

Despre India se spune că este un loc excelent pentru a fi vegetarian, datorită sortimentelor de preparate foarte gustoase și sățioase, începând de la mic dejunuri, la feluri principale și aperitive. Chiar dacă rețeta e complexă, Loredana Groza garantează că rezultatul e fabulos și merită încercat. Condimentele și ingredientele speciale le găsiți la Lidl și în magazinele naturiste.

Ingrediente

Pentru Dosa: 1 cană de orez, 1/2 cană de linte neagră, 1 linguriţă de seminţe de schinduf, sare, ulei

Pentru Coconut Chutney: 1/2 nuca de cocos proaspătă, 1 legatură de coriandru verde, 1 ceapă roșie, 1 ardei iute, verde, 1-2 lingurițe semințe de muștar, 1 varf de cuțit hing, 1/2 linguriță sare, 3 linguri ulei de cocos sau de floarea soarelui, 300 ml apă fierbinte

Pentru Sambar: 1 cană de linte galbenă (toor dal), 1 cartof , 1 roșie , 1 vânătă, 1 ceapă roșie, 2 ardei iuți, 1 l apă, ½ linguriță turmeric, ½ linguriță asafoetidă, 1 linguriță zahăr, 1 linguriță, pudră de chili, 1 ½ lingurițe pudră de coriandru, ¼ cană pulpă de tamarind (sau extract de tamarind), 1 linguriță semințe de muștar, 2 lingurițe ulei, 5 frunze de curry, sare, frunze de coriandru proaspete tocate la gust

Mod de preparare Dosa cu coconut chutney și sambar

Pentru Dosa se pun la hidratat în apă cât să fie perfect acoperite, orezul, lintea şi schinduful. Se lasă timp de câteva ore, cel puțin 6. După ce sunt bine hidratate se procesează cu un blender, şi se lasă să stea peste noapte, ca să fermenteze.

Dimineața, se unge o tigaie plată cu ulei, şi se încinge. Se adaugă din aluat şi se întinde pe placă cu mişcări circulare, dând formă de clătită. Se rumenește foarte rapid pe prima parte, apoi se întoarce. Când se transferă pe platou se rulează ușor.

Pentru Coconut chutney se sparge nuca de cocos, se scoate miezul și se taie în cuburi mici. Se spală și se curăță ardeiul iute, se toacă mărunt coriandrul, apoi toate aceste ingredient se procesează într-un blender. Se amestecă, apoi cu apa fierbinte și va rezulta o pasta grunjoasă și puțin zemoasă.

Semințele de muștar se rumenesc ușor în ulei încins, apoi se adaugă hingul și ceapa roșie, toccata. Se sotează totul 3 – 4 minute, până se pătrunde ușor ceapa. Se adaugă peste pasta de cocos de mai sus și se amestecă bine. Se garnisește cu coriandru proaspăt.

Preparare Sambar: Se fierbe lintea cu apă în proporție de 1:3, iar când este bine pătrunsă se transformă în piure. Se mai adaugă 2 căni cu apă, ceapa tocată, roșia decojită și tocată cuburi, cartoful curățat și tocat cuburi, vânăta, de asemeni, tocată cuburi și pudra de turmeric. Se aduc toate la punctul de fierbere, apoi se reduce focul și se mai fierb 10 minute la foc mediu. Se adaugă zahărul, extractul de tamarind și sarea. Din nou se adauc la punctul de fierbere, se reduce focul și se mai lasă 15 minute.

Se adaugă asafoetida, pudra de coriandru și pudra de chili, se amestecă bine și se maifierb 6-7 minute. Într-o tigaie se pune uleiul, se adaugă semințele de muștar și ardeiul iute tocat mărunt, se sotează rapid, iar spre final se adaugă frunzele de curry. Toate scestea se amestecă cu tocănița de legume. Se garnisește cu frunze proaspete de coriandru.

Toate cele trei preparate se servesc la micul dejun indian, într-o armonie perfectă de gusturi și arome.

Sursa: Chefi la cuțite

Exclusiv. Tabietul pe care Mario Fresh îl are din grădiniță. Nu o să vă vină să credeți!