Body Worlds – Vital. Expoziția de corpuri umane plastinate, deschisă la Biblioteca Națională. Un eveniment de neratat!

„BODY WORLDS – Vital” este o ediție specială din seria BODY WORLDS, care prezintă numeroase specimene umane reale, extraordinare. De la plastinații întregi până la organele individuale și secțiuni transparente ale corpului, specimenele expuse demonstrează complexitatea, rezistența și vulnerabilitatea corpului uman în situații de stres, boală și sănătate optimă.
„Din când în când, ai ocazia să experimentezi ceva atât de profund încât are potențialul de a-ți schimba viața… această expoziție oferă unul dintre acele momente,” explică dr. Angelina Whalley, medic, designer conceptual și curator al BODY WORLDS – Vital.
„BODY WORLDS oferă vizitatorilor șansa de a admira ceea ce se ascunde sub piele,” adaugă Dr. Whalley și continuă: „Expoziția explorează modul în care tot ceea ce facem – exerciții fizice, alimentație, fumat – ne afectează corpurile. Mai mult de două treimi dintre vizitatorii globali chestionați au decis să acorde mai multă atenție sănătății lor fizice după ce au văzut expozițiile. Vizitarea expoziției te va emoționa, inspira și îți va dezvălui miracolele corpului uman, pe care adesea le considerăm de la sine înțelese.”
Creată de inventatorul plastinației, anatomistul și omul de știință dr. Gunther von Hagens, BODY WORLDS este adesea imitată, dar inegalabilă în calitate, etică și succes. Spre deosebire de alte expoziții anatomice, specimenele prezentate în toate expozițiile BODY WORLDS provin dintr-un program de donare de corpuri bine stabilit, bazat pe consimțământul donatorilor, care a fost riguros revizuit de numeroase instituții muzeale internaționale. Până în prezent, peste 21.000 de donatori din întreaga lume și-au lăsat corpurile Institutului pentru Plastinație din Heidelberg, Germania. Cu dorința ca trupurile lor să fie folosite în scopuri educative, donatorii și-au dat consimțământul ca rămășițele lor să fie puse la dispoziția publicului după moarte, prin plastinație.
Plastinația a fost inventată de Dr. Gunther von Hagens în 1977 la Universitatea din Heidelberg, Germania. De la invenția sa, tehnica a fost continuu dezvoltată și îmbunătățită de el și echipa sa.
Specimenele din expozițiile BODY WORLDS au fost păstrate prin plastinație, o tehnică care oprește descompunerea corpului decedat și produce specimene anatomice solide, inodore și durabile pentru instruire științifică, medicală și publică, fără utilizarea barierelor de sticlă sau formaldehidei. Procesul de plastinație înlocuiește fluidele naturale din corp cu plastice reactive care sunt inițial maleabile, apoi se întăresc după ce sunt tratate cu lumină, căldură sau gaz. Prin întărirea plasticului în specimene, acestea pot fi păstrate permanent în poziții asemănătoare vieții. Un plastinat întreg necesită aproximativ 1.500 de ore de lucru pentru a fi finalizat.
Prin plastinație, dr. von Hagens a schimbat ireversibil domeniul tradițional al anatomiei și publicul său.
„Scopul plastinației de la începutul ei a fost unul științific, de a educa studenții la medicină. Dar interesul oamenilor obișnuiți pentru specimenele plastinate m-a inspirat să mă gândesc la expoziții publice, ceea ce a fost urmat de realizarea că trebuia să ofer un simț estetic accentuat pentru a evita șocarea publicului și pentru a le captiva imaginația,” spune dr. von Hagens.
Adresă: BODY WORLDS – Vital | Biblioteca Națională, Bulevardul Unirii nr. 22, București 030833
Program de vizitare: Din 15 octombrie 2024 până pe 26 ianuarie 2025
Luni– Duminică: 10:00 – 20:00 (ultima intrare la 19:00). Închis pe 25 Decembrie și 1 ianuarie.
Bilete: Online la www.more.com , pe site – www.bodyworlds.ro și la casa de bilete începând cu 15 octombrie. Folosiți rezervările în avans pentru a evita timpii de așteptare!
Pentru rezervări de grupuri și clase școlare: E-mail: lm@events.ro
Informații suplimentare despre expoziție la www.bodyworlds.ro
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook