Simona Ionescu / Redactor Șef

Succes remarcabil la Berlin al Orchestrei Române de Tineret, conduse de maestrul Cristian Mandeal

Succes remarcabil la Berlin al Orchestrei Române de Tineret, conduse de maestrul Cristian Mandeal
În această perioadă, până în data de 27 august,  are loc la Berlin un festival de muzică de mare ținută: Young Euro Clasic. În program sunt cuprinse și concertele susținute de artiștii români. Florin Silviu Ivan, director adjunct al ICR „Titu Maiorescu” Berlin, a transmis un comunicat de presă, care evidențiază participarea României la acest festival cultural.

„Duminică, 13 august, Sala Mare a celebrei săli de concert berlineze, Konzerthaus, cu toate cele 1.700 de locuri ocupate, a fost gazda Orchestrei Române de Tineret conduse de maestrul Cristian Mandeal.

Concertul susținut de Orchestra Română de Tineret face parte din festivalul Young Euro Classic, care în acest an se desfășoară în Berlin, capitala Republicii Federale, pe parcursul a trei săptămâni, între 4 și 27 august.

Concertul Orchestrei Române de Tineret a debutat cu lucrarea „Panicandemica” a tânărului absolvent de conservator Alin Chelărescu, o lucrare care prin structură și ritm a reușit să înglobeze în frazele ei toate stările încercate de om în perioada pandemiei: teamă, senzația de abandon și însingurare, accesele de paranoia și insecuritatea emoțională. Prezent la eveniment, Alin Chelărescu a fost primit cu standing ovations de avizatul public prezent.

Orchestra Română de Tineret, cu dirijorul Cristian Mandeal la pupitru

Seara a continuat cu „Concertul pentru două piane și orchestră” al marelui compozitor francez Francis Poulenc, lucrare care avea să scoată în evidență chimia perfectă dintre cei doi soliști, Oxana Corjos și Cristian Niculescu, și tinerii muzicieni ai orchestrei sub bagheta maestrului Cristian Mandeal.

Momentul culminant al serii l-a constituit interpretarea Simfoniei a VIII-a (supranumită Marea Simfonie în Do major) a lui Franz Schubert. O simfonie care a arătat admirabila coeziune a acestor tineri artiști și echilibrul dintre compartimentele ce alcătuiesc corpul orchestral.

Final apoteotic, îndelung aplaudat de public

A fost un final apoteotic, cu Cristian Mandeal având o scurtă alocuțiune într-o limbă germană ireproșabilă și cu un public care a aplaudat în picioare mai bine de 5 minute această prestație de înalt nivel.

Au fost prezenți membri ai corpului diplomatic atașați pe lângă Misiunea Permanentă a României în Republica Federală Germania, precum și domnul Andrei Novac, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, sub diriguirea căruia se află politicile publice de diplomație culturală”.

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre