Simona Ionescu / Redactor Șef

Destin în scaun cu rotile. Când i s-au frânt aripile, fotomodelul Magda Coman a învățat să zboare altfel

Destin în scaun cu rotile. Când i s-au frânt aripile, fotomodelul Magda Coman a învățat să zboare altfel
Magda Coman, model ce defilează de ani buni în scaun cu rotile, are o poveste de viață impresionantă. Nu s-a dat bătută, oricât de greu i-a fost, nici măcar atunci când a aflat că nu va mai putea defila niciodată pe picioarele proprii. Acum organizează a 40-a ediție a Galei Atipic Beauty. Iar parcursul ei este unul demn de laudă.

Destin în scaun cu rotile, o poveste de viață emoționantă, menită să ne atragă atenția asupra celor din jur care nu sunt ca noi.

Cândva o tânără plină de speranță și cu o carieră de fotomodel în față, viața Magdei Coman a luat o întorsătură tragică pe când avea doar 21 de ani, în 2005. Un accident îngrozitor de mașină a lăsat-o imobilizată, iar diagnosticul a fost unul crunt: nu va mai putea să meargă niciodată, i-au zis doctorii la momentul respectiv. 

Ajunsă acum la vârsta de 40 de ani, Magda Coman este un exemplu de perseverență, căci nu s-a dat bătută niciodată. După accidentul din 2005, medicii i-au ascuns inițial că nu va mai putea merge niciodată. A stat mult timp în spital, povestea în urmă cu ceva timp într-un interviu. 

Era să moară de două ori 

Necazurile însă nu s-au terminat cu accidentul, căci în timp ce era în spital, a făcut septicemie: „Am stat multă vreme în spital, vreun an și două luni, timp în care am contactat și un microb intra spitalicesc din cauza căruia am făcut septicemie și era pentru a doua oară în care puteam să nu mai fiu”, povestea Magda pentru o publicație acum câțiva ani. 

Când a aflat că nu va mai merge niciodată, Magda a simțit că lumea ei s-a prăbușit: „Eu fusesem model de la 16 ani, făceam parte din altă lume: prezentări, reviste, mergeam la festivaluri de modă, am prezentat pentru Ingrid Vlasov, Doina Levintza…

Magda Coman nu va mai putea merge niciodată, însă nu s-a dat bătută
Sursa foto: Facebook

Totul a pornit când am câștigat Miss Boboc în liceu, apoi am câștigat un curs de modeling, am început să lucrez la agenția Andreei Marin, eram cumva în vârful carierei când s-a întâmplat accidentul”. 

Mama ei a trimis-o la un centru pentru persoane la fel ca ea 

După ce a fost externată, Magda nu se putea obișnui cu noua ei viață. Pentru a o ajuta, mama ei a trimis-o la un centru special pentru persoane în scaune cu rotile, la fel ca și ea. A petrecut o lună acolo, timp în care a reînvățat cum să se descurce în noua viață. 

Adevărata schimbare de mentalitate a venit în momentul în care l-a cunoscut pe cel care i-a devenit psiholog, care era într-o situație mult mai rea ca a ei: nu putea să-și folosească deloc corpul de la gât în jos.

Magda a dat naștere a doi copii 

„La un moment dat am avut și terapie cu un psiholog care era complet imobilizat în scaun și atunci s-a produs declicul. Leziunea mea e de la șold în jos, eu îmi folosesc partea superioară a corpului, dar leziunea lui era de la gât în jos și cu toate acestea făcea terapie cu noi și mai era și profesor”. 

Azi, Magda este o persoană fericită. Are doi copii frumoși, cărora le-a dat naștere fiind în scaun cu rotile. Spune că puterea îi vine în mare parte de la copiii ei, Rahela și Elisei și că fără ei nu ar fi fost atât de motivată. 

Gala Atipic Beauty by Magda Coman 

În 2013, Magda a înființat asociația Open Your Heart, care și-a propus să schimbe percepția oamenilor vizavi de persoanele cu dizabilități. De atunci, organizează gale de modă, care au ajuns să fie cele mai promovate dintre evenimentele socio-umanitare existente. 

Gala Atipic Beauty va avea loc pe 29 Mai la Palatul Parlamentului
Foto> Facebook

Anul acesta, Gala Atipic Beauty by Magda Coman a ajuns la ediția 40. Pe scena Galei Atipic Beauty by Magda Coman vor urca 16 modele în fotoliul rulant alături de 16 persoane publice, cu speranța de a schimba ideile preconcepute și credințele negative despre persoanele cu dizabilități și a arăta societății că verticalitatea, calitatea și determinarea unui om nu constau în modul de deplasare. 

Gala, prezentată de Mihai Morar 

Evenimentul se identifică cu mesajul “Frumusețea e în noi, nu în aparențe!”. Modelele Atipic Beauty sunt persoane ce și-au depășit condiția, iar astăzi au diverse studii, joburi, funcții de conducere, sunt adevărați profesioniști în mediile în care activează, dar sunt si în rolul de mamă sau tată.

Gala Atipic Beauty by Magda Coman va fi prezentată de Mihai Morar, bucurându-ne de o seară plină de surprize și având alături oameni de televiziune și radio, din mediul de afaceri, sportivi de performanță, designeri și artiști, oameni de succes din diverse domenii, dar și autorități ce schimbă lucrurile în bine. Împreună ne dăm mâna pentru a forma o voce puternică, asumată și clară, prin care să promovăm diversitatea și să înlăturăm din mintea oamenilor orice fel de prejudecăți, de bariere, aferente conceptului de Dizabilitate.

Evenimentul grandios, emoționant și plin de lecții valoroase, își continuă tradiția miercuri, 29 mai, de la ora 19, la Palatul Parlamentului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre