Simona Ionescu / Redactor Șef

Experiment la Cluj. Concert doar pentru vaccinați

Experiment la Cluj. Concert doar pentru vaccinați
Experimentele reușite din Olanda și Spania, unde s-a permis accesul numeros al publicului la evenimente, este pe cale să fie recreat și în țara noastră, de către Emil Boc. Primarul Clujului a anunțat că proiectul a fost acceptat de premierul Florin Cîțu.

Primul concert doar pentru vaccinați din România va fi organizat în municipiul Cluj Napoca. Acesta va avea loc la mai bine de un an de restricții. În toată această perioadă concertele, spectacolele și festivalurile cu public au fost anulate sau restricționate. Anul trecut în toamnă, la Timișoara a avut loc singurul festival de teatru cu public, FEST-FDR. Acesta s-a ținut în aer liber, a permis accesul unui număr limitat de persoane, care au purtat mască și au avut locuri distanțate.

După concertul experiment din Spania, la care au participat 5.000 de persoane care fuseseră testate de Covid-19 în aceeași zi, acest lucru s-ar putea întâmpla și în țara noastră. Amintim că guvernul olandez, în parteneriat cu un ONG a demarat seria de astfel de evenimente experimentale, iar rezultatele au fost notabile, numărul cazurilor de persoane nou infectate fiind minime.

Concert doar pentru vaccinați

Acum, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a dezvăluit că, într-o discuție cu Florin Cîțu, premierul ar fi acceptat ca orașul să organizeze primul concert pentru vaccinați din România. Se preconizează ca evenimentul să aibă loc în luna mai. „Premierul a acceptat un spectacol de operă experimental. Evenimentul va avea loc la Operă, cu condiția ca participanții să fie vaccinați”, a dezvăluit Emil Boc, potrivit Napoca News.

Experiment la Cluj. Concert doar pentru vaccinați

Edilul clujean crede că e momentul ca viața românilor să meargă mai departe și că acum, atenția autorităților trebuie să se îndrepte spre salvarea locurilor de muncă. „Vom avea evenimente în această vară, iar după 15 mai autoritățile vor începe să anunțe măsurile pentru organizarea de evenimente. După două săptămâni, după Paști, va fi testul de încercare, la analizarea rezultatelor după perioada de Paște”, a mai spus primarul.

Spania: „Începe să apară lumina de la capătul tunelului”

Spania a fost una dintre țările din Europa care au fost afectate cel mai puternic de Covid-19. Acum autoritățile au făcut un pas uriaș spre revenirea la normalul  dinaintea pandemiei. Pe 27 martie, aproape 5.000 de oameni au participat la concertul din Palau San Jordi, Barcelona. Singura condiție impusă de organizatori a fost ca aceștia să se lase testați pentru SARS-CoV-2 în aceeași zi.

Concertul a beneficiat de sprijinul autorităților sanitare din Spania și al unui grup de experți de la Fundaţia Lucha contra el Sida y las Enfermedades Infecciosas (FLS), care a organizat, în luna decembrie a anului 2020, un studiu la un concert-test. Atunci publicul a fost de numai 500 de persoane. În acest caz, nu a rezultat nicio contaminare.

Concertul de la sfârșitul lunii martie, la care nu au fost impuse reguli de distanțare fizică, a avut urmări minime. Dintre cei 4.592 de participanți testați, șase au fost confirmați Covid-19, iar patru dintre aceștia nu fuseseră contaminați la spectacol, cu privire la celelalte dou cazuri neexistând certitudine, au transmis autoritățile spaniole.

Sursa foto: Instagram

Stufat de miel, rețetă de Paște. Se face cu multă verdeață

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre