Expoziție – eveniment: 7 galerii din România și din Republica Moldova, împreună

Alături de alte cinci galerii din România – /SAC, Mobius, Sector 1, Suprainfinit, Himera – și una din Republica Moldova, Lutnița, Galeria Jecza din Timișoara propune o expoziție colectivă este curatoriată de Diana Marincu.
Pe simeze și în spațiul expozițional sunt reunite lucrările artiștilor: Andreea Anghel, Robert Andacs, Apparatus 22 Marius Bercea, Anca Brânzaș, Michele Bressan, Diana Cepleanu, Alina Cioară, Mihaela Coandă, Suzana Dan, Norbert Filep, Andrei Gamarț, Ana Ionescu, Jesse Kase, Daria Koltsova, Tincuța Marin, Andrei Nuțu, Radu Oreian, Dan Palade, Lucian Popăilă, Marius Rițiu, Salt Salome, Ioana Tocoaie, Roman Tolici.
Intitulată „There were times I wanted to change the world”, această expoziție pornește de la o investigație curatorială a conceptului de monstruos, a oglinzii ca metaforă a tabloului și a ideii de simulacru. Această cercetare se regăsește astăzi în diferitele tipuri de construcții, deconstrucții și reconstrucții ale reprezentării vizuale.
„Ideea monstruosului ca o expresie a hibridității uman-nonuman a traversat întreaga istorie a cunoașterii, de la filosofia pre-platoniciană și sistemele elenistice de a înțelege natura, sau mai exact natura umană, până la teoriile actuale non-normative despre alteritatea radicală.
Deconstrucția realului, ca strategie a artistului de a transforma o percepție sau o fantezie în imagini, este o variantă de a atinge monstruosul, acea combinație de elemente incompatibile.
Unul dintre autorii care s-a ocupat de istoria monstruosului din punct de vedere ontologico-politic, Filippo Del Lucchese, scrie că una dintre întrebările constante de-a lungul secolelor de reflecții filosofice este: ordinea lumii survine din haos curmându-l astfel sau este haosul destinul monstruos al oricărei așa-zise rânduieli? Această întrebare ne poate ghida în parcursul expozițional propus aici, iar relația dintre o căutare a compatibilității cu elemente incompatibile care ne intră sub piele și ne transformă capătă multiple întrupări, sub efectul pe care „corpul” picturii / artei îl exercită asupra noastră”, spune curatorul evenimentului, Diana Marincu.
Expoziția va fi vernisată sâmbătă 31 mai, în spațiul PALTIM din Timișoara. În aceeași zi, dar și duminică, de la ora 12.00 la 18:00, organizatorii invită publicul la tururi ghidate și întâlniri cu artiștii și cu galeriștii.
Expoziția face parte din programul colateral al Bienalei Art Encounters 2025 și poate fi vizitată în perioada 31 mai – 13 iulie 2025, de joi până duminică între orele 12.00 – 20.00.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook