Colecția aduce împreună zeci de lucrări create de artiștii celor două renumite grupuri, 1+1+1 și SIGMA. Înființat în anul 1966, grupul 111 trebuie văzut în cadrul creat de Liceul de Artă din Timișoara. Într-un timp scurt, el a reușit să probeze că dialogul interdisciplinar este unul fundamental pentru schimbările ce se petrec în lume.
După plecarea lui Roman Cotoșman în SUA, grupul 111 a devenit grupul SIGMA. Pentru arta contemporană din România, SIGMA oferise o altă înțelegere și o altă definire a omului prin gramatica formelor, estetica industrială, marketing, geometrie industrială, culori complementare, design, studiu bionic.
SIGMA a creat prima instalaţie multimedia din România
Grupul SIGMA e un moment-reper în istoria artei contemporane românești. Acest grup a experimentat noi stiluri de pedagogie în artă și a creat, în 1978, prima instalaţie multimedia din România.
Artiștii care au dat viață grupului SIGMA – Ștefan Bertalan, Constantin Flondor, Doru Tulcan și Ioan Gaita – au fost profesori ai amintitului liceu. Ștefan Bertalan și Constantin Flondor își propuseseră „un program de pedagogie de artă, principii de corelare între formă – funcție – mediu, principii de generare a formelor”.
O altă fiolosofie de viață
Grupul SIGMA a devenit o referință nu numai în artele vizuale, unde a contribuit decisiv la înnoirea limbajelor, dar și în dezbaterile de idei. Acest grup a favorizat colaborarea cu ingineri, arhitecți și oameni de știință, rezultând o cercetare interdisciplinară, remarcabilă pentru acei ani – 1960 – 1970 – și pentru condițiile unui regim politic totalitar care s-a întrecut în a lua măsuri constrângătoare.
„În pofida multiplelor restricții, Timișoara era un loc unde se aflau suficiente minți luminate, aspirând la o orientare pro-occidentală în arte și științe. În fapt, orașul conserva încă o bogată paletă de moșteniri multiculturale, încurajând experimentele”, explică prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.
Mult așteptata expoziție 1+1+1 și SIGMA este posibilă și ca urmare a inventarierii tuturor obiectelor de patrimoniu ale muzeului și a restaurării unora dintre acestea.
Noua expoziție permanentă – a șasea după Pictură veche bănățeană, Icoane bănățene, Artă modernă românească, Corneliu Baba și Artă europeană – este găzduită în sălile de la etajul I ale Muzeului de Artă și va putea fi vizitată zilnic, de marți și până duminică, între orele 10:00 și 18:00.
Exclusiv. Cum o schimbă sarcina pe Gina Pistol. Diva e de nerecunoscut
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook