Simona Ionescu / Redactor Șef

Filmul care a câștigat la Festivalul de la Veneția va merge și la Oscar

Filmul care a câștigat la Festivalul de la Veneția va merge și la Oscar
Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, organizată sâmbătă seară în Sala Grande a Palazzo del Cinema a fost prezidată de actriţa Anna Foglietta. Premiul Leul de Aur a fost câștigat de pelicula care era deja favorită și pe care Rețete și vedete a nominalizat-o atunci când a anunțat începerea Festivalului de la Veneția

Evenimentul cinematografic de la Veneția a început pe 2 septembrie și s-a terminat aseară, 12 septembrie. Vizionările s-au realizat cu respectarea distanţării fizice între spectatori, iar purtarea măștilor de protecție a fost obligatorie în spațiile închise. Nici Covorul roșu nu a fost ce era altădată.

Din programul festivalului au făcut parte 63 de filme, dintre care 18 s-au aflat în cursa pentru Leul de Aur, 21 au fost prezentate în afara competiţiei şi 19 au fost desemnate în cadrul secţiunii Orizzonti.

Unul dintre filmele candidate la Leul de Aur era „Nomadland”, de Chloe Zhao, considerat deja un concurent important la Oscarurile de anul viitor. In „Nomadland”, Frances McDormand joacă rolul unei femei care pierde tot ce avea în Marea Recesiune din 2008 și porneste dintr-un orășel din Nevada într-o călătorie prin Vestul Sălbatic. Această peliculă a câştigat sâmbătă seară Leul de Aur la cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de la Veneţia, al cărei juriu oficial a fost prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett, informează agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.

Într-o înregistrare video, filmată special pentru această ocazie, Mariangela Gualtieri a recitat un fragment din „Nove marzo duemilaventi”, o poezie care i-a impresionat pe italieni la începutul izolării cauzate de pandemia de COVID-19 şi care a fost distribuită masiv pe reţelele de socializare.

În direct de pe scena de la Sala Grande, cântăreţul Diodato a interpretat o versiune nouă a single-ului „Adesso”, unul dintre cele mai cunoscute cântece din repertoriul său.

Considerat deja un concurent cu şanse reale la Oscarurile din 2021, acest lungmetraj îi are în rolurile principale pe Frances McDormand şi David Strathairn. Regizoarea peliculei, cineasta americană de origine chineză Chloe Zhao, este prima femeie care a câştigat prestigiosul Leu de Aur după o pauză de zece ani. Sofia Coppola a câştigat acelaşi trofeu în 2010 cu filmul „Somewhere”.

Juriul competiţiei oficiale de la Veneţia a fost prezidat în acest an de actriţa australiană Cate Blanchett. Din juriu au mai făcut parte Matt Dillon, Veronika Franz, Joanna Hogg, Nicola Lagioia, Christian Petzold şi Ludivine Sagnier.

Marele Premiu al Juriului, recompensat cu Leul de Argint, a revenit filmului „New Order”, regizat de Michel Franco, iar Leul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost atribuit cineastului japonez Kiyoshi Kurosawa, pentru filmul „Wife of a Spy”.

Premiile de interpretare – denumite Coppa Volpi – au revenit în acest an actriţei Vanessa Kirby şi actorului Pierfrancesco Favino, care au fost recompensaţi pentru evoluţiile lor din filmele „Pieces of a Woman”, respectiv „Padrenostro”.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de indianul Chaitanya Tamhane pentru filmul „The Disciple”, în timp ce veteranul cineast rus Andrei Konchalovsky a câştigat Premiul Special al Juriului cu pelicula „Dear Comrades!”.

Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor debutant sau cea mai bună actriţă debutantă a revenit în acest an tânărului iranian Rouhollah Zamani pentru rolul din filmul „Sun Children”, regizat de Majid Majidi.

Actriţa Tilda Swinton şi cineasta Ann Hui au fost recompensate cu Leul de Aur pentru întreaga carieră.

Tot sâmbătă seară, în cadrul galei de închidere a Festivalului de la Veneţia, a fost atribuit şi un premiu pentru cel mai bun regizor debutant. Acest trofeu, intitulat „Luigi de Laurentis Venice Award”, a fost atribuit de un juriu prezidat de Claudio Giovannesi cineastei Ana Rocha de Sousa, pentru filmul „Listen”.

Veneţia a devenit în ultimii ani o veritabilă rampă de lansare a filmelor care concurează pentru trofeele decernate în sezonul cinematografic de la Hollywood.

Festivalul de la Veneţia, cunoscut şi sub numele de „Mostra”, înfiinţat în 1932, este cel mai vechi festival cinematografic din lume.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre