Iarmarocul are loc la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, în zilele de 18 şi 19 iulie. ”Programul evenimentului, menit să refacă atmosfera vechilor târguri organizate în satul de odinioară cu acest prilej, cuprinde un târg al meşterilor populari, ateliere de creaţie, momente muzicale, teatru de umbre pentru cei mici”, se arată într-un comunicat al Muzeului Satului.
La manifestare va participa scriitoarea Cristina Andone, cu proiectul Editurii Univers ”Cartea Bunătăţii. Poveşti din Ardeal”, inspirat de satele transilvănene. De asemenea, Doina Lavric-Parghel va susţine recitalul ”Povestea Soarelui”. În fiecare din cele două zile va fi prezentat spectacolul de teatru muzical ”Înşiră-te mărgărite”, după Victor Eftimiu, în regia lui Dan Tudor.
Povestea Sfântului Ilie
Cu acest eveniment, Muzeul Satului aduce în atenție unele dintre cele mai iubite evenimente din viața românilor cu secole în urmă. Iarmaroacele (denumite și târguri” când deveneau permanente sau ”bâlciuri” când erau însoțite de spectacole și petreceri populare) se țineau cu precădere la sărbătorile religioase și evenimentele importante ale anului, Acolo se comercializau produsele agricole, animalele și mărfurile negustorilor și meșteșugarilor veniți din alte zone pentru a găsi clienți.
Viața de film. Christian Dior a ajuns designer pentru că a făcut TBC
Gustul Americii. Cum se prepară un cheeseburger adevărat
Sărbătoarea Sfântului Ilie era deseori pretext de iarmaroc, fiind una din cele trecute ”cu cruce roșie” în calendar. Ilie Tesviteanul este celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă, în fiecare an, pe data de 20 iulie.
În tradiţia populară, Sfântul Ilie este prezentat mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc. Legenda spune că acesta a fost un gospodar cu o fire foarte iute. Într-un moment de mânie, el şi-ar fi ucis părinţii veniţi în vizită. S-a căit atât de tare încât imediat s-a dus până la Dumnezeu şi şi-a cerut iertare. Văzându-l sincer, Creatorul i-a dat un car şi un bici de foc pentru a-i ucide pe diavolii care îl stăpâneau.
Sursa foto: facebook / Muzeul satului ”Dimitrie Gusti”
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook