Simona Ionescu / Redactor Șef

Ion Cristoiu se declară impresionat. Jilțul și biroul lui Alexandru Vlahuță, de vânzare la Galeria Romană

Ion Cristoiu se declară impresionat. Jilțul și biroul lui Alexandru Vlahuță, de vânzare la Galeria Romană
Galeria Romană e un loc pe care oricine trece prin București, ar trebui să nu îl rateze. Aici găsiți expoziții de artă plastică și decorativă, românească și străină, clasică și contemporană. Galeria organizează expoziții temporare (personale și colective) ale artiștilor români și străini, expune artiști consacrați și promovează artiști emergenți proveniți din mediul artistic românesc și internațional. De asemenea, lucrările expuse pot fi achiziționate prin intermediul Galeriei Romane.

Ion Cristoiu a participat la evenimentul organizat de Editura Evenimentul și Capital la Galeria Romană, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Maestrul a fost impresionat de două piese de mare importanță istorică expuse în galerie, mai exact jilțul și biroul lui Alexandru Vlahuță.

„Luni am avut o emisiunea de la 3 la 4, la Ionuț Cristache, și am înțeles că face și duminică seara la Prima News. Când s-a terminat (nr. emisiunea „România lui Cristache” de la EvZ.ro), Ionuț Cristache zice: trebuie să mergem în Piața Romană la o galerie de artă. Este o galerie unde soția lui Dan Andronic, Monica Andronic, este coproprietară împreună cu Emil Ene. Acolo se adunau cei de la Evenimentul Zilei și era și o trupă de colindători de la o mănăstire.”, a povestit Ion Cristoiu, în pastila sa de pe YouTube.

Jilțul și biroul lui Alexandru Vlahuță, de vânzare

„Acolo e o galerie de artă, iar la acea galerie de artă (n.r. Galeria Romană) am descoperit că s-a scos la vânzare jilțul, jilțul și biroul lui Vlahuță. Fotoliul lui Vlahuță, jilțul lui Vlahuță. Ce frumos e! E de vânzare, te așezi în el și scrii, deja ai talentul lui Vlahuță, îl bați pe Vlahuță.

Este o galerie mai mult de artă. Acolo am găsit o carte „Agenda duhovnicească”. Este o carte senzațională pe care o să o prezint mâine seară și pe care trebuie neapărat să o luați pentru că este editată de o mănăstire și are în fiecare zi sfântul și sunt tot felul de sfinți.”, a mai povestit Ion Cristoiu pe canalul său de YouTube.

Alexandru Vlahuță (n. 5 septembrie 1858, Pleșești, azi Alexandru Vlahuță, județul Vaslui — d. 19 noiembrie 1919, București) a fost un mare scriitor român, una dintre cele mai cunoscute cărți ale sale fiind România Pitorească, despre care Dumitru Micu spunea că este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară”.

Casa în care a locuit Alexandru Vlahuță în București este astăzi Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță”. O mare parte din viață, Alexandru Vlahuță a trăit retras în mănăstirea Agapia, care găzduiește în complexul monahal și casa memorială a lui Alexandru Vlahuță. Acolo au locuit călugărița Elisabeta Vlahuță, mama scriitorului, dar și sora acestuia, Elisabeta Strajescu.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre