Potrivit artistului, lucrarea, care măsoară 70 de metri pătrați (7 x 10 metri) reprezintă un „colaj” de referințe culturale și geografice subiective, transpuse pe pânză cu acril, spray, marker, vernis. Lucrarea este rodul unei prietenii mai vechi între Facultatea de Arte a Universității de Vest din Timișoara cu administrația publică din localitatea franceză.
„Facultatea de Arte si Design din Timișoara are legături vechi și solide cu primăriile din Mericourt și Aubusson, care au început printr-o serie de rezidențe artistice și care, ulterior, au fost urmate de participarea studenților de la secția Tapiserie, în anul 2016, la o rezidență de creație, ocazie cu care studentele noastre au avut ocazia să viziteze La Cité Internationale de la Tapisserie, centrul mondial al tapiseriei, localitatea din regiunea Limousin fiind inscrisa în Patrimoniul U.N.E.S.C.O.”, arată Cristian Sida.
„Acest fapt a fost posibil cu sprijinul domnului Michel Moine, primarul din Aubusson, prieten vechi, și nu în ultimul rând al lui Richard Marcziniak, președinte A.I.A.P. (Association Internationale des Arts Plastiques) Palier, fără de care aceste rezidențe, de care facultatea noastră a beneficiat începând cu anul 2013, nu ar fi fost posibile”, a mai declarat artistul.
Cristian Sida, unul din cei mai în vogă artiști vizuali români
Cristian Sida este unul din cei mai în vogă artiști vizuali români contemporani, cu zeci de expoziții în țară și străinătate la activ. Pe lângă numeroase expoziții în galerii franceze, în ultimii ani a finalizat o serie de picturi murale monumentale care colorează clădirile din Mericourt, în Regiunea Nord Pas de Calais, în cadrul unui proiect al muzeului Louvre / Lens. În 2012 a fost invitat de onoare al orașului francez Saint-Lô, pentru a realiza o lucrare monumentală de 12 metri pentru Primărie, în cadrul Festivalului Internațional Taches-Taches.
Artistul este, de mai mulți ani, pe jumătate rezident în Franța unde participă la proiecte de anvergură. De asemenea, a susținut, ca lector invitat, mai multe conferințe de artă la Universit é Paris 8 și la École Supérieure d’Art de Lorraine (Metz).
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook